TVA 5% la locuinte pana in 140.000 €. Cum se aplica?

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

TVA 5% la locuinte pana in 140.000 €. Cum se aplica?

nov. 2020

Vesti bune pentru cei care asteptau publicarea acestei legi! Incepand cu 1 ianuarie 2021, TVA 5% se aplica la locuinte pana in 140.000 €. Noua lege a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial Nr. 1079 din 13 noiembrie 2020.

Care sunt conditiile pentru a putea beneficia de TVA-ul redus?

Plafonul de TVA 5% la locuinte a fost majorat de la 450.000 Lei la 140.000 Eur, echivalent in lei. Pentru a beneficia de TVA-ul redus, conditia de suprafata utila maxima de 120 mp, excluzand anexele si dependintele, se pastreaza. De TVA 5% pot beneficia doar persoanele fizice, nu si persoanele juridice.

De asemenea, nu mai este necesara declaratia pe propria raspundere care atesta ca nu ati mai beneficiat de acest TVA redus. Aveti dreptul sa achizitionati oricate astfel de locuinte cu TVA 5%, cat timp se respecta conditiile deja mentionate.

Nu mai exista nici conditia unei suprafete maxime de teren, in proprietate sau cota indiviza. In trecut era 250 mp, dar aceasta limitare a fost abrogata in urma cu ceva timp.

Tineti cont ca o locuinta, pentru a i se putea aplica TVA-ul redus, trebuie sa fie locuibila. Legea locuintei spune ca cerintele minime pentru o locuinta sunt:

– acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie;

– spaţiu pentru odihnă;

– spaţiu pentru prepararea hranei;

– grup sanitar;

– acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere.

Daca alegi sa cumperi locuinte in constructie, TVA-ul de 5% se va aplica si avansului de la antecontract. Daca ai apucat deja sa semnezi un antecontract cu TVA-ul standard, la semnarea contractului final (dupa 1 ianuarie 2021) se va efectua regularizarea acestui TVA pentru a-l aplica pe cel redus.

Cine castiga de pe urma acestui nou plafon pentru TVA redus?

Toată lumea are de castigat: atat clientii, cat si dezvoltatorii, dar si economia in general.

Dezvoltatorii vor vinde mai repede si mai usor stocul de unitati in acest interval de pret si vor fi motivati sa investeasca in diverse facilitati suplimentare pentru clientii finali pentru a-i face mai fericiti.

Clientii castiga pentru ca preturile vor fi mai mici cu diferenta de TVA pentru intervalul de preturi 100K-140K. De asemenea au acces catre locuinte mai calitative si la mai multe facilitati.

Economic vorbind, este o masura buna, pentru ca se creeaza o crestere pe orizontala in mai multe industrii conexe celei imobiliare, si anume: constructii, fabricarea mobilei, electrocasnice.

Care sunt implicatiile acestei legi?

Va creste cererea pentru locuinte pe termen scurt, care va favoriza cresterea preturilor.

Nu doar atat, dar va atrage pe termen mediu cresterea preturilor nete ale locuintelor (fara TVA) catre noul plafon. Locuintele acum la 120.000 € vor deveni in timp 140.000 € si vor trage dupa ele si locuintele mai ieftine, in cascada.

De asemenea, vor porni mai multe dezvoltari imobiliare in zona Upper-Medium de pret, deci se vor crea si mai multe locuri de munca in domeniu, punand usor-usor din nou presiune pe forta de munca.

Efectul acestui lucru? In timp vor creste din nou salariile in segmentul de constructii si per total vor creste costurile de constructii, acestea urmand a se regasi si in pret.

Daca ai intrebari despre TVA sau modul cum se aplica, scrie-ne in social media si noi iti vom raspunde. Iar daca vrei sa gasesti o selectie buna de proprietati noi care sa se incadreze in acest TVA de 5%, parcurge optiunile de pe site-ul nostru, sau intra in contact cu colegii nostri sunand la 0727.722.222.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!