Bucureștiul are cele mai accesibile locuințe, în timp ce Clujul râmâne orașul cu cele mai scumpe apartamente, raportat la salariul mediu net

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

Bucureștiul are cele mai accesibile locuințe, în timp ce Clujul râmâne orașul cu cele mai scumpe apartamente.

nov. 2024

Conform datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro, prelucrate de The Concept în raportul Analiza pieței imobiliare în T2 2024, prețul mediu pe metrul pătrat util la nivel de țară ajunge în T2 2024 la 1599 euro, iar Indicele Puterii de Cumpărare continuă să scadă și în al 2-lea trimestru al anului 2024, la valoarea minimă a ciclului imobiliar actual. Mai exact un român cu salariul mediu are nevoie de 1,52 salarii pentru un metru pătrat de locuință, iar un bucureștean de 1.28 salarii medii nete.

Salariul mediu este un foarte bun indicator al puterii de cumpărare când ne raportăm la piața imobiliară, deoarece puținii angajați care câștigă peste medie sunt îndeajuns de mulți încât să absoarbă oferta din piață. Totuși, suplimentar acestui aspect intervin și alte clase de venit care sunt, de obicei, mai mari decât cele salariale (freelanceri, antreprenori, români plecați în diaspora). Salariul mediu net în România în luna iunie 2024 a fost 1049 euro, în timp ce în București în luna aprilie suma s-a ridicat la 1350 euro. Creșterea salariului mediu net a fost, din nou, mai mare decat creșterea prețului la imobiliare la nivel național și la nivelul majorității orașelor mari, ceea ce înseamnă, simplificând lucrurile, ca imobiliarele au devenit mai accesibile. Capitala este urmată de Timișoara  cu un IPC de 1,33, Iași – 1,63, Constanța – 1,76, Oradea 1,9, Brașov – 1,96, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,3, cu practic cele mai puțin accesibile locuințe din topul orașelor mari. Desigur că în analiza investiției trebuie luați mai mulți indicatori în calcul, dar IPC este un indicator minim relevant pentru a-ți face o perspectiva despre evolutia pieței, bazându-te pe date factuale.

Randamentul brut al investițiilor rezidențiale din București, care înseamnă practic cât poți câștiga în medie din investițiile în locuințe cu scop de închiriere pe termen lung, rămâne în perioada analizată (trimestrul 1 2024) cel mai mare din țară. Apartamentele cu două camere aduc în medie un randament brut de 7,1%, garsonierele 6,4% și apartamentele cu două camere 6,9%. Constanța, Brașov și Iași se poziționează la un randament mediu brut  încadrat între 5 și 6 procente, Timișoara aproximativ 5%, iar Cluj-Napoca aproximativ 4%.

“Cifrele ne arată că prețurile imobiliarelor se află pe o pantă ascendentă, dar în continuare avem cele mai accesibile locuințe din Europa. Acest lucru a fost favorizat și de scăderea dobânzilor oferite de către bănci începând cu luna iunie 2023 care a avut un impact pozitiv asupra prețurilor, acestea crescând în medie la nivel de țară cu 12%. Dacă analizăm evoluția din ultimii 10 ani comparativ cu dobânzile din piață, scăderea IRCC care deja se conturează va fi un imbold major pentru continuarea creșterii prețurilor în imobiliare”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept. 

De asemenea, românii au un apetit în creștere pentru credite. La nivel național, 52% dintre locuințe au fost cumpărate cu ajutorul unui credit ipotecar, o valoare obișnuită pentru perioada dinaintea începerii războiului din Ucraina.

Pentru mai multe informații, raportul de piață poate fi descărcat aici. Printre datele analizate se numără prețul mediu al locuințelor în România, în valoare reală, ajustată cu inflația și în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, cele mai accesibile locuințe din România, raportul cash vs. credit la nivel național în achizițiile rezidențiale, randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, 2 și 3 camere, numărul unităților individuale tranzacționate în T2 2024 la nivel național și accesibilitatea locuințelor reprezentată sub forma Indicelui Puterii de Cumpărare. 

Analiza este realizată de departamentul de Market Research al The Concept. Studiul își propune să combine date factuale relevante în indicatori agregați care să aducă o claritate mai mare în piața de locuințe și evoluția potențială viitoare a acesteia. Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro. 

Datele și concluziile acestui studiu pot fi preluate mai departe menționând: Sursa The Concept, pe baza datelor publice furnizate de organizațiile menționate sub fiecare dintre graficele din raport.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

În tot acest timp, am văzut multe greșeli pe care oamenii le fac atunci când investesc în pre-sales. Așadar, am învățat și noi din experiențele lor și ne-am hotărât să le împărtășim cu tine.

Am pregătit pentru tine 4 lucruri la care să fii atent când investești în pre-sales

și nu repeta pe banii tăi greșelile pe care le-au făcut alții