Imobiliarele din România sunt la cea mai mică valoare a ultimilor 8 ani

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

Imobiliarele din România sunt la cea mai mică valoare a ultimilor 8 ani

sept. 2023

Conform studiului de piață trimestrial al The Concept – Analiza pieței rezidențiale din România în T2 2023,  prețurile în cifre absolute înregistrează în ultimul an cea mai mică creștere din ultimii 8 ani. Astfel, la nivel național, prețul mediu pe metrul pătrat a trasat în ultimul an o zonă de plafon păstrându-se în jurul valorii de 1420 euro, în creștere cu doar 0.5% față de anul trecut, 2022. Menținerea nivelului de preț în condițiile actuale de piață denotă reziliența pieței imobiliare din România.

Luând în considerare inflația înregistrată în perioada iunie 2022 – iunie 2023 putem observa cum, în cifre reale, prețul mediu al imobilelor din România a avut de suferit înregistrând o scădere de aproape 9 procente. Estimarea The Concept pentru T2 2024 presupune o creștere de +6,8% comparativ cu cifrele din prezent, ținând cont de estimarea BNR pentru inflație de 4,9%, în momentul calculului.

“Dacă judeci după emoția generală ai putea fi înclinat să crezi că prețurile imobiliarelor se pregătesc de o corecție. Toate datele arată însă un fel de liniște dinaintea furtunii, comparabilă cu perioada 2002-2004, perioada premergătoare unei creșteri explozive a pieței din perioada 2004-2008. Sfătuiesc pe cei interesați să investească într-o proprietate imobiliară să se informeze din date factuale și nu din păreri neavizate. Șansele ca economia României să crească semnificativ, iar, după ea, și piața imobiliară, sunt foarte mari. ”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept.

Bucureștiul are în continuare cele mai accesibile prețuri raportate la câștigul salarial mediu Indicele Puterii de Cumpărare, acesta fiind de doar 1,23. Capitala este urmată de Timișoara – 1,41, Iași – 1,55, Constanța – 1,83, Brașov – 1,92, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,2.

În termeni de randament, cu excepția Timișoarei, toate marile orașe înregistrează creșteri ale randamentului obținut de investitori, lucru care va aduce imobiliarele din nou în vizorul celor sceptici. Orașe precum Brașov, Constanța sau Iași oferă randamente medii de peste 6% pentru toate tipurile de apartamente.

Concluzionând, în medie, locuințele din România au devenit mai accesibile deoarece Indicele Puterii de Cumpărare este în scădere. În T2 2023 I.P.C. este 1,55 la nivel național, cel mai mic nivel înregistrat în datele noastre.

Pentru mai multe informații, raportul de piață poate fi descărcat aici. Printre datele analizate se numără prețul mediu al locuințelor în România, în valoare reală, ajustată cu inflația și în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, cele mai accesibile locuințe din România, raportul cash vs. credit la nivel național în achizițiile rezidențiale, randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, 2 și 3 camere, numărul unităților individuale tranzacționate în T2 2023 la nivel național și accesibilitatea locuințelor în raport cu Indicele Puterii de Cumpărare.

Analiza este realizată de departamentul de Market Research al The Concept. Studiul își propune să combine date factuale relevante în indicatori agregați care să aducă o claritate mai mare în piața de locuințe și evoluția potențială viitoare a acesteia. Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro.

Datele și concluziile acestui studiu pot fi preluate mai departe menționând: Sursa The Concept, pe baza datelor publice furnizate de organizațiile menționate sub fiecare dintre graficele din raport.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!