TENDINTELE PIETEI IMOBILIARE IN TRIMESTRUL III 2021
Tendintele pietei imobiliare in trimestrul III 2021
nov. 2021
Este necesar sa fim la curent cu tendintele pietei imobiliare rezidentiale in fiecare trimestru al anului, asadar va invit sa discutam impreuna despre cum au evoluat preturile in functie de zone principale ale celor mai mari orase si care sunt topul acestora, cu cat a crescut cererea pentru apartamente și case nou intrate in piață si ce se intampla cu piata constructiilor rezidentiale.
In perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din Romania (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent.
10 din cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) au inregistrat majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Mai exact, cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov și Oradea, cele două orașe fiind urmate de Cluj-Napoca (+3,9%). Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț se situează Constanța (+3,4%), Bucureștiul (+3%) sau Iașiul (+2,4%).
Top 5 orase in ceea ce priveste preturile apartamentelor
Cluj-Napoca ocupa în continuare prima poziție în top (cu o medie de 1.960 de euro pe metru pătrat util), la o distanță detașată de București (cu 1.630 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Brașov (1.380 de euro pe metru pătrat), care a surclasat Constanța (1.360 de euro pe metru patrat). Pe locul al cincilea în top se situează Timișoara (cu 1.320 de euro pe metru pătrat).
Diferente de pret intre cartierele Bucurestiului
În Capitală, cele mai scumpe apartamente pot fi găsite în arealul central și ultracentral, unde valoarea medie de listare se cifrează la 2.320 de euro pe metru pătrat util, după un avans trimestrial de 3,1% și unul anual de 5,6%. În zonele semicentrale, o asemenea locuință este scoasă la vânzare pentru 1.730 de euro pe metru pătrat, după un plus de 2,3% la trei luni și, respectiv, 10,2% la 12 luni. La periferia orașului, prețul mediu solicitat de vânzători este 1.430 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 3,9% față de trimestrul anterior și, respectiv, cu 15,6% față de T3 2020.
Cererea pentru proprietati rezidentiale de vanzare – case si apartamente
În ciuda relaxării sensibile a restricțiilor privitoare la Covid-19, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case disponibile spre vânzare) s-a situat,în T3 2021, la un nivel foarte apropiat de cel consemnat în cele trei luni anterioare – fapt ce poate fi explicat prin apetitul crescut al românilor pentru a merge în vacanță, după mai bine de un an marcat de limitări la acest capitol. Astfel, aproximativ 152.000 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele șase mari centre regionale ale țării,față de 151.000 în trimestrul anterior.
Vanzari propritati imbobiliare, national
În ciuda dificultăților create de epidemia de Covid-19, primele nouă luni din 2021 au fost caracterizate de o evoluție pozitivă din punctul de vedere al vânzărilor de proprietăți imobiliare, atât comparativ cu 2020, cât și cu 2019. Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că în al treilea trimestru al anului în curs au fost vândute aproximativ 186.000 de imobile la nivel național, în creștere cu circa 31% față de perioada similară a anului anterior, când erau tranzacționate 142.500 de proprietăți. De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans și mai semnificativ, de peste 80%, de la circa 28.500 de imobile vândute, la circa 51.800. Potrivit statisticilor oficiale, numărul de vânzări consemnate în primele nouă luni ale anului în curs s-a situat, fără excepție, peste nivelurile atinse în cei doi ani anteriori.
Constructii rezidentiale, locuinte finalizate
În ceea ce privește construcțiile de locuințe, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă că în cel de-al doilea trimestru al anului în curs au fost finalizate, în întreaga țară, un total de 17.053 de unități locative – cifră ce relevă un avans de aproximativ 19%, comparativ cu cele trei luni anterioare, când au fost date în folosință 14.302 de locuințe. Față de perioada similară a anului anterior, când la nivel național au fost livrate 14.846 de unități locative, poate fi observată o creștere de aproximativ 15%.
Descoperă ansamblurile rezidențiale din portofoliul The Concept, unde poți cumpăra sau investi pentru un maxim de profit.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
TVA 5% - Cum raspundem la noile provocari?
Iata-ne asadar in 2021. Cum inchideam anul cu foarte mult entuziasm, iata ca il deschidem cu un entuziasm putin mai retinut, pentru ca intre timp…
Cadastru, receptie, intabulare? Ce este cu acesti termeni si care este ordinea lor?
Cadastru. Receptie la terminarea lucrarilor. Intabularea intregului. Avize. Bransare. O multime de termeni tehnici si juridici pentru a defini ceva relativ simplu. Si anume viitoarea…
Ground, middle or upper floor. Which one to choose?
Choosing an apartment is an important decision, and in order to make the right choice you need to keep in mind a few tips. Here…