Prețul mediu real al locuințelor în România a scăzut cu 11,3% față de 2014, raportat la evoluția salariului mediu

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

Prețul mediu al locuințelor a scăzut cu 11,3% față de 2014, raportat la evoluția salariului mediu

mai 2023

Conform studiului de piață trimestrial al The Concept – Analiza pieței rezidențiale din România în T1 2023, prețul mediu al locuințelor în România a scăzut cu 11.3%, în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, comparativ cu 2014, nivelul de minim de la care a pornit ciclul imobiliar actual. Totodată, Indicele Puterii de Cumpărare este în scădere la nivel național, ceea ce înseamnă că, pe medie, locuințele din România au devenit mai accesibile în T1 2023 în comparație cu anul trecut. În T1 2023 I.P.C. a ajuns la 1,65 la nivel național, cel mai mic nivel înregistrat în datele noastre.

Cu toate acestea, datele arată că numărul unităților individuale tranzacționate în T1 2023 la nivel național este în scădere cu 23,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 42.657 la 32.634. În același ton, capitala țării înregistrează o scădere de  aproximativ 21,5% a tranzacțiilor unităților individuale de la 12.947 la 10.146 unități tranzacționate.

“Trăim o perioadă cu multe provocări în care este ușor să iei decizii bazându-te doar pe știri negative pe care le vezi la tot pasul. Cu acest raport trimestrial ne dorim să îi ajutăm pe cei ce au o nevoie imobiliară, fie ea de locuire sau de investiție, să ia deciziile cu încredere că economia României și piața ei imobiliară au un potențial latent fantastic de creștere în următorii ani. Cifrele din acest raport o arată. ”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept.

Chiriile au crescut în toate orașele mari, iar în termeni investiționali, randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare a crescut de asemenea. La garsoniere randamentul brut a crescut în majoritatea orașelor mari în T4 2022, ajungând la valori între 4,3% în Cluj-Napoca, respectiv 6.96% în București. Apartamentele cu două camere, aduc și ele, de asemenea, un randament crescut, în majoritatea orașelor mari, ajungând la valori între 4.23% în Cluj, respectiv 6,55% în București.

Cele mai accesibile locuințe din România dintre orașele mari sunt în București, Indicele Puterii de cumpărare indicând un raport de 1,34 pentru T1 2023, urmate îndeaproape de Timișoara (I.P.C. 1.56) și Iași (I.P.C. 1.61). Trecând de Brașov și Constanța, (I.P.C. 1.97, respectiv 2), ajungem la orașul cel mai scump din acest punct de vedere, Cluj-Napoca, ce înregistrează o valoare de 2.27 a raportului, păstrându-se constantă în ultimii ani.

Concluzionând, analizăm raportul Cash vs. Credit care ne prezice cum poate evolua piața în perioada următoare. Trimestrul acesta, creșterea I.R.C.C. și ROBOR au pus presiune majoră pe cei ce au credite și i-au făcut pe cei ce doreau să facă acest pas. Citind acest raport, putem observa cum dobânzile influențează mai puțin de jumătate din investitori, majoritatea având puterea necesară de a cumpăra cu cash.

Pentru mai multe informații, raportul de piață poate fi descărcat aici.

Printre datele analizate se numără prețul mediu al locuințelor în România, în valoare reală, ajustată cu inflația și în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, cele mai accesibile locuințe din România, raportul cash vs. credit la nivel național în achizițiile rezidențiale, randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, 2 și 3 camere, numărul unităților individuale tranzacționate în T1 2023 la nivel național și accesibilitatea locuințelor în raport cu Indicele Puterii de Cumpărare. 

Analiza este realizată de departamentul de Market Research al The Concept. Studiul își propune să combine date factuale relevante în indicatori agregați care să aducă o claritate mai mare în piața de locuințe și evoluția potențială viitoare a acesteia. Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro. 

Datele și concluziile acestui studiu pot fi preluate mai departe menționând: Sursa The Concept, pe baza datelor publice furnizate de organizațiile menționate sub fiecare dintre graficele din raport.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!