Ce inseamna o investitie sanatoasa?

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

Ce inseamna o investitie sanatoasa?

nov. 2020

Cu totii am auzit povesti despre cum cineva are o situatie materiala de invidiat pentru ca are bani in banca si traieste „bine-mersi” doar din dobanda. Totusi lucrurile nu sunt chiar atat de simple, pentru ca un astfel de sistem nu ar intra in categoria investitiilor sanatoase. De ce?

Pentru că valoarea banilor se devalorizeaza in timp, iar dobanzile la banca nu sunt la fel de „iuti” pentru a „tine pasul” si a compensa această devalorizare. Castigurile din dobanzi sunt de regula mai mici decat rata inflatiei, deci puterea lor de cumparare se diminueaza in timp.

Ce inseamna o investitie sanatoasa?

In primul rand, o investitie sanatoasa te duce la finalul ei intr-o situatie financiara mai buna decat cea initiala, dinaintea realizarii investitiei. Cu alte cuvinte, ai mai multi bani decat atunci cand ai plecat la drum. Cu cat mai multi?

Cu procent minim care sa fie superior ratei inflatiei in respectiva perioada. Ca sa fie mai simplu, haideti sa luam un exemplu.

Avem 100.000 Eur pe care ii investim intr-o proprietate imobiliara (cu toate costurile adiacente investitiei: taxe, onorarii, mobilier etc). Peste 3 ani o vindem si ramanem net (dupa ce extragem toate costurile) cu 120.000 Eur. Castigam deci 20.000 Eur Net, adica o rata de crestere anuala de 6.2%.

Ca sa aflam daca investitia facuta a fost una sanatoasa, comparam acest 6.2% cu rata anuala a inflatiei. Cel mai probabil rata inflatiei a fost sub aceasta cifra (in ultimii ani, in medie 2.5-3%), prin urmare am facut o investitie buna, sanatoasa.

Ce inseamna o investitie nesanatoasa?

Daca, in schimb, aceeasi proprietate de 100.000 Eur, o vindem si ramanem net cu 110.000 Eur dupa 4 ani (in loc de 3), ne va da o rata de crestere anuala compusa de doar 2.4%.

Suntem sub rata inflatiei de 2.5% anuala estimata mai devreme. Prin urmare, am facut o investitie nesanatoasa pentru ca am pierdut bani sau, mai concret, averea noastra s-a devalorizat.

Cum sa te protejezi de devalorizarea cauzata de inflatie?

In practica, daca imobilul a fost inchiriat, se va aduna si chiria la totalul castigurilor nete si in cazul asta iti va da bine. Iata deci o forma prin care sa te protejezi la eventuala devalorizare datorata inflatiei: investesti si inchiriezi.

Fereste-te de problemele de lichiditate

Al doilea criteriu dupa care evaluezi o investitie sanatoasa este acela ca nu te pune in probleme de lichiditate. Cu alte cuvinte, investitia respectiva nu te lasa fara bani ca sa traiesti sau fara bani ca sa iti sustii activitatea companiei, daca vorbim de investitii pe firma.

De aceea se recomanda pastrarea unei perne financiare, o perna de cash la care poti apela in situatii de urgenta. Cat?

Recomandam echivalentul a 6 luni de cheltuieli lunare (personale sau pe firma), dar aceasta ramane la latitudinea fiecaruia.

O investitie sanatoasa inseamna in primul rand sa te duca la finalul ei intr-o situatie financiara mai buna decat cea initiala, tinand cont si de rata inflatiei. Iar in al doilea rand, inseamna sa nu te puna in probleme de lichiditate.

Daca ai intrebari despre cum se calculeaza rata de crestere anuala compusa, scrie-ne in social media si noi iti vom raspunde. Iar daca vrei sa gasesti o selectie buna de proprietati noi in care sa poti investi cu incredere, parcurge optiunile de pe site-ul nostru, sau intra in contact cu colegii nostri sunand la 0727.722.222.

Mult noroc in investitii!

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!