Investitorii din București obțin cel mai mare randament din țară la închiriere, cu o valoare medie de 7%
Investitorii din București obțin cel mai mare randament din țară la închiriere, cu o valoare medie de 7%
nov. 2024
The Concept lansează studiului de piață trimestrial – Analiza pieței imobiliare în T1 2024. Conform datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro, unele dintre cele mai importante cifre ale raportului includ prețul mediu pe metrul pătrat la nivel de țară care ajunge în T1 2024 la 1544 euro și cel mai mare randament din țară obținut de investitorii din București, cu o valoare medie de 7% la inchirierea locuintelor.
Dacă privim în detaliu, din perspectiva Indicelui Puterii de Cumpărare, un român cu salariul mediu are nevoie de 1,58 salarii pentru un metru pătrat de locuință. Dacă privim evoluția prețurilor prin lentila câștigului salarial mediu la nivel de țară, imobilele au devenit cu 14,9% mai ieftine față de anul 2014. În tot acest timp, salariul mediu net a crescut cu 155,9% raportat în euro și 186,3% în lei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care numărul unităților individuale tranzacționate înregistrează o revenire atât la nivel național, cât și în Capitală. După o primă jumătate a anului 2023 în care s-au înregistrat mai puține tranzacții, cumpărătorii au început din nou să fie activi și să fie interesați de achiziții imobiliare.
Mai mult, randamentul brut al investițiilor din București rămâne în continuare cel mai mare din țară. Apartamentele cu două camere aduc în medie un randament brut de 7,3%, garsonierele 7% și apartamentele cu trei camere 6,5%.
“Bucureștiul este atât cel mai accesibil oraș din România din perspectiva achiziției de locuințe, cât și cel mai generos din perspectiva randamentelor obținute. Aceste două lucruri combinate cu faptul că atrage o masa mare de populație, care dorește să se relocheze sau lucreze aici, îl fac cel mai atractiv oraș din punct de vedere investițional în această parte a lumii”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept.
Bucureștiul are în continuare cele mai accesibile prețuri raportate la câștigul salarial mediu, Indicele Puterii de Cumpărare fiind doar 1,35. Capitala este urmată de Timișoara – 1,46, Iași – 1,63, Constanța – 1,83, Oradea – 1,9, Brașov – 1,98, iar în capul listei avem deja obișnuitul Cluj-Napoca cu un I.P.C. de 2,3.
Anul nou aduce credite mai accesibile, iar cumpărătorii au început să le folosească cu mai multă încredere pentru achiziții. La nivel național, 51% dintre locuințe au fost cumpărate cu ajutorul unui credit ipotecar, o valoare obișnuită pentru perioada dinaintea începerii războiului din Ucraina.
Pentru mai multe informații, raportul de piață poate fi descărcat aici. Printre datele analizate se numără prețul mediu al locuințelor în România, în valoare reală, ajustată cu inflația și în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, cele mai accesibile locuințe din România, raportul cash vs. credit la nivel național în achizițiile rezidențiale, randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, 2 și 3 camere, numărul unităților individuale tranzacționate în T1 2024 la nivel național și accesibilitatea locuințelor reprezentată sub forma Indicelui Puterii de Cumpărare.
Analiza este realizată de departamentul de Market Research al The Concept. Studiul își propune să combine date factuale relevante în indicatori agregați care să aducă o claritate mai mare în piața de locuințe și evoluția potențială viitoare a acesteia. Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro.
Datele și concluziile acestui studiu pot fi preluate mai departe menționând: Sursa The Concept, pe baza datelor publice furnizate de organizațiile menționate sub fiecare dintre graficele din raport.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
Schimbare rol fiscal? Fa-o fara batai de cap!
E foarte neplacut sa stai la cozi la ghisee pentru schimbare rol fiscal. De fapt, e neplacut sa stai la cozile institutiilor publice pentru orice!…
Care-i treaba cu Real Estate Investment Trusts (REIT)?
Fondurile de investiții imobiliare (Real Estate Investment Trusts – REIT) sunt o metodă clasică de a investi pe piața imobiliară fără a cumpăra bunuri imobiliare…
Tendintele pietei imobiliare in trimestrul III 2021
Este necesar sa fim la curent cu tendintele pietei imobiliare rezidentiale in fiecare trimestru al anului, asadar va invit sa discutam impreuna despre cum au…