YIELD vs. IN CATI ANI ITI SCOTI INVESTITIA

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

YIELD vs. IN CATI ANI ITI SCOTI INVESTITIA

feb. 2021

YIELD-ul si perioada de recuperare a investitiei: cele doua puse impreuna sunt inversul celeilalte.

Matematic, perioada de recuperare a investitiei este 1/Yield si invers, yieldul este 1 / perioada de recuperare a investitiei. Yieldul se manifesta de regula printr-un procent, iar perioada de recuperare printr-un numar, care reprezinta numarul de ani.

Urmărește video-ul de pe Youtube unde explicăm pe larg subiectul despre Yield si în câți ani îți scoți investiția. 

Cei mai multi romani, cand intra intr-o investitie imobiliara, se intreaba in cati ani isi recupereaza investitia.

A intrat in limbajul popular pentru ca este simplu de inteles si de transmis mai departe si e simplu de comparat si cu alte clase de active. Spre exemplu, o sa auziti des “In x ani imi scot investitia. Eu zic ca e bine” cu referire la un business, la imobiliare sau la orice alt activ.

Din nefericire, aceasta abordare are de cele mai multe ori niste greseli structurale.

Mai concret, ei vor spune: “Am luat apartamentul asta cu 100.000 Eur. Il dau in chirie cu 500 Euro. Imi scot banii in 16 ani si jumatate”. Daca inmultesti 500 euro cu 12 luni si apoi imparti cei 100.000 Eur total investitie la cei 6000 Eur rezultati, iti da intr-adevar 16 ani si jumatate.

Nimic gresit cu acest calcul. Problema e ca sari prea repede la inmultire si impartire pentru ca e mai simplu de inteles si transmis astfel.

Exista insa costuri asociate de care daca nu tii cont e posibil ca entuziasmul sa se transforme in dezamagire.

La cei 500 Eur trebuie sa aplici impozit pe venitul din chirii (pentru Persoane Fizice este 6%) + un cost de mentenanta si reparatii pe care unii profesionisti il estimeaza intre 5 si 10% din chirie in functie de cat de nou este imobilul. In plus, trebuie sa tii cont de cine face managementul proprietatii si al contractului de inchiriere pe parcursul anilor de recuperare a investitiei (acei 16 ani calculati initial). Daca il faci tu personal teoretic e mai simplu pentru ca, aparent, nu trebuie sa il mai pui la calcul, desi corect ar fi sa iti calculezi un cost al timpului investit in respectiva activitate.

Din experienta noastra, daca iti da 16 ani si jumatate la calculul brut in care nu iei in calcul costurile, cel mai probabil, real, net, de fapt iti vei recupera banii investiti in 20 de ani.

20 de ani e mult, putin? In Yield s-ar traduce in 5% (1 supra 20).

Cam pe aici ar trebui sa fie, fiind vorba de un venit pasiv. In plus, tine cont ca in cei 20 de ani, daca imobilul inchiriat a fost ales dupa criterii economice corecte, e destul de probabil ca valoarea lui sa creasca. Estimarea noastra este ca se va dubla chiar. La o crestere relativ mica de doar 3.5% pe an in 20 de ani proprietatea ta isi va dubla valoarea.

Daca vrei sa te ajutam in calcul, lasa-ne in social media situatia ta specifica, iar noi vom raspunde. Ne gasesti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!