TVA 5% - Cum raspundem la noile provocari?
TVA 5% – Cum raspundem la noile provocari?
ian. 2021
Iata-ne asadar in 2021. Cum inchideam anul cu foarte mult entuziasm, iata ca il deschidem cu un entuziasm putin mai retinut, pentru ca intre timp TVA-ul de 5% pentru un plafon de pana la 140.000 de euro a fost prorogat pentru 1 ianuarie 2022. Nu a fost abrograt, ci a fost prorogat din motive de buget al tarii, care se pare ca nu permite un impact asa de mare cum a fost calculat de catre guvernul actual.
Presedintele Iohannis a promulgat aceasta lege pe data de 12 Noiembrie dupa ce pe 20 Octombrie fusese votata in Camera Deputatilor de catre fostul Parlament majoritar PSD, desi Guvernul PNL se opusese, invocand impactul prea mare bugetar intr-un moment in care bugetul este foarte strans.
Reactia Ziarului Financiar, unde se specifică faptul că mii de români își vor pierde banii de avans, este incorecta. Nu sunt mii de clienti care isi pot pierde avansurile pentru ca a fost un timp mult prea scurt in care atat de multi clienti sa precontracteze locuinte in acest interval in RO. In plus, nu sunt afectati clientii ale caror unitati vor fi finalizate dupa 1 Ianuarie 2022 (si chiar si inaintea acestei date, pentru ca probabil multe contracte finale vor fi decalate).
Avem o luna si doua saptamani in care se puteau semna pre-contracte, tinand cont de momentul in care legea a fost promulgata. Pre-contractele nu apar in evidenta cartii funciare, sau apar prea putin. Nu se fac astfel de statistici de catre INS si oricum era prea devreme sa se faca o astfel de statistica. Vorbim probabil de cateva sute de clienti care ar putea sa fie afectati, in sensul in care au apucat sa cumpere stiind deja ca aceasta lege a trecut si era singura lor formula prin care puteau cumpara, doar cu TVA de 5%, pentru un pret intre 95.000 si 140.000 de mii de euro, cu finalizarea locuintei in anul 2021.
Care sunt solutiile pentru cei care au fost prinsi la mijloc de aceasta prorogare?
Pentru aceste cateva sute am incercat sa gasim niste solutii pe care le vom impartasi aici. Sunt solutii pe care si dezvoltatorii le pot aplica, acolo unde este posibil. In felul acesta, am vrea sa eliminam pareristica si sa vorbim despre problemele reale. Indatorarea care s-a adus asupra tarii in ultimii ani arata ca am cam „dansat” cu totii intr-un val de incredere, cand de fapt bugetul intotdeauna a avut niste limite in care nu am reusit sa ne incadram. 2021 este un an de asezare fiscala, este anul in care trebuie sa scapam de pandemie si atunci e nevoie de un buget cat mai mare alocat in aceasta directie.
Renuntarea la parcare si la boxa
Prima solutie este sa lasati deoparte parcarea si boxa, in masura in care dezvoltatorii accepta acest lucru. Aceasta s-ar traduce intr-o diminuare a pretului intre 7.000 si 20.000 de euro, sau chiar si mai mult, pentru proiectele care sunt mai scumpe. Daca aveti un apartament in jur de 100.000 de euro, aceasta solutie v-ar rezolva problema.
Cumpararea parcarii separat, in rate
O alta solutie, daca sunteti obligat sa cumparati parcarea, este sa o separati si sa o luati in rate. Trebuie verificat daca se poate face acest lucru cu un consultant fiscal.
Incheierea CVC in 2022
O a treia solutie pentru proiectele care ar putea fi gata in a doua jumatate a anului 2021, este sa mutati inchiderile de contracte finale in 2022. Este un efort financiar major pentru dezvoltatori acest lucru, dar poate fi o solutie acolo unde este posibil. Deja o parte dintre partenerii nostri o fac. Astfel ii pot ajuta pe clienti sa poata depasi socul acesta, sa nu trebuiasca sa plateasca atat de mult. Daca vorbim de o perioada de 3-4 luni, probabil ca se poate, in masura in care aceasta lege ramane in picioare la intrarea in anul 2022.
Introducerea unei clauze de cesionare a antecontractului
A patra solutie este sa puneti in antecontracte o clauza de cesionare, ca sa puteti muta contractul catre un alt beneficiar care ar vrea aceasta oportunitate. Mai exact, e vorba despre oportunitatea de a cumpara un apartament care a fost cumparat la un pret mai bun anterior, pentru ca stiti ca preturile se ajusteaza in sus in mai toate cazurile. Ati putea cesiona antecontractul in cazul in care nu puteti continua cu vechiul TVA de 19%.
Este intr-adevar socant ca s-a intamplat totul peste noapte, insa nu ne ramane decat sa ne adaptam la situatie si sa gasim solutii pentru fiecare caz in parte. Daca ai o intrebare, scrie-ne aici sau in social media. Ne gasesti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Vom raspunde cu placere.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
Cele mai importante trenduri in urmatorii 10 ani in imobiliare
Desi urmatoarea decada ar parea greu de prevazut in ce priveste trendurile imobiliare, acestea deja pot fi mapate prin trendurile incipiente din prezent si prin…
Cum faci venituri pasive din imobiliare
Veniturile Pasive, varul mai relaxat al Veniturilor Active, sunt venituri pe care le obtii cu regularitate fara sa muncesti pentru a le genera. Este visul…
Workation - Un mod nou de a combina lucrul cu relaxarea și un posibil beneficiu pentru cei care lucrează în imobiliare
În ultimii ani, conceptul de „workation” a devenit din ce în ce mai popular, transformând felul în care oamenii văd munca și vacanțele. Această tendință…