Sunt imobiliarele o investitie viabila?

iun. 2020

cu Daniel Tudor la 6C Cash by Andy Szekely

Sunt Daniel Tudor si conduc compania The Concept, specializata in servicii de marketing si vanzari pentru dezvoltari imobiliare de anvergura, in special ansambluri rezidentiale. Mai concret, mergand pe la ansambluri rezidentiale in Capitala si mai nou si in tara in orase mari, sunt sanse bune sa dai fie peste echipele noastre de vanzari, fie peste echipe de vanzari ale dezvoltatorilor carora le asiguram management, training si consultanta in vanzari.

Suntem deci in primul rand o organizatie de vanzari, si evident, datorita aplicabilitatii serviciilor noastre in industria imobiliara, avem un knowledge excelent asupra pietei imobiliare.

Pe buzele multora dintre voi este intrebarea daca imobiliarele sunt o investitie viabila in acest moment. Raspunsul este DA si voi raspunde prin 3 idei simple care confirma acest lucru. 

  1. Imobiliarele sunt istoric cea mai cautata forma de investitii in Romania. Sunt multe studii care confirma asta, inclusiv studiul Credit Suisse (Global Wealth Report) care spune ca 84% din averea neta medie a romanilor este formata din Active Non-Financiare, imobiliarele avand cea mai mare pondere in aceste active.

Cu siguranta, la presiunea inflatiei, multi vor vrea in continuare sa isi puna bani parte din bani in investitii imobiliare. Inclusiv cand cumpara pentru locuinta, majoritatea oamenilor privesc proprietatea achizitionata ca pe o investitie pe termen lung: vor sa aiba un castig din cresterea valorii sau sa o poata inchiria la un moment dat.

In plus, cifrele tradingeconomics.com confirma ca 96.4% dintre romani sunt proprietari in locuintele lor, indicator denumit Home Ownership Rate care ne claseaza pe primul loc in Europa si pe locul 2 in lume dupa cine credeti. O tara insulara pe nume Mauritius. Asadar, romanii prefera sa fie proprietari in locuintele lor. Motivul principal este doua: romanii nu inteleg si / sau nu au incredere inca in pietele financiare (in speta bursa, obligatiuni si marfuri) si atunci cand ajung sa aiba niste bani, primul lucru la care se gandesc in ce sa isi plaseze banii este in imobiliare. Cei mai multi isi fac un upgrade la vechea locuinta, de aici si procentajul mare de home onwership rate. Incetul cu incetul insa se dezvolta si o piata a inchirierilor, pe masura ce averea medie a romanilor creste si se gandesc sa inceapa sa faca investitii. 

  1. Avem astfel ideea numarul 2. Datorita educatiei financiare inferioare Vestului Europei, romanii prefera activele grele, hard assets, si anume imobiliarele, in dauna actiunilor, obligatiunilor si a marfurilor.
  2. Al doilea motiv pentru care suntem primii in Europa la Home Ownership Rate este pentru ca locuintele sunt inca ieftine. In Europa de Vest locuintele sunt in majoritate scumpe si este mai fezabil pentru tineri si familii tinere sa traiasca chiar si toata viata in chirie. Acum probabil va intrebati ieftin sau scump in comparatie cu ce. Simplu: cu puterea de cumparare. Si in sensul regasiti mai jos graficul unui indicator care se numeste indice de accesibilitate. Cu amabilitatea partenerilor nostri de la Kiwi Finance care au inceput sa il studieze in urma cu 16 ani, avem datele istorice din 2004 pana astazi. 

Indicele de accesibilitate inainte de criza COVID-19 era la 2 spre deosebire de 2008 inainte de marea cadere de atunci, cand era la 5.3. Cu alte cuvinte pretul mediu al imobiliarelor era de 5.3 ori mai mare decat salariul mediu net pe economie, clar intr-o zona zona de bubble. Acum in schimb este intr-o zona de echilibru. Si va invit sa urmariti acest indicator mai departe peste ani pentru a lua decizii informate in materie de investitii.

Asadar, DA, imobiliarele sunt investitii viabile, pentru ca:

  • Imobiliarele sunt istoric cea mai cautata forma de investitii in Romania
  • Datorita educatiei financiare inferioare Vestului Europei, romanii prefera activele grele, hard assets, si anume imobiliarele, care sunt mai usor de inteles.
  • Locuintele sunt inca ieftine

Apeleaza-ne cu incredere pentru orice intrebari. Ne gasesti pe Youtube, Facebook. Instagram, Tik-Tok si pe Web la www.old.old.theconcept.ro.

Acest material a fost realizat de compania de vanzari si consultanta imobiliara, The Concept.

Orice distribuire a acestui material rugam sa fie facuta cu numirea sursei: www.old.old.theconcept.ro   

#welovesales #weloverealestate #theconcept

22.06.2020 Daniel Tudor

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.