La nivel de țară, un român are nevoie de 1,5 salarii medii nete pentru un metru pătrat de locuință
La nivel de țară, un român are nevoie de 1,5 salarii medii nete pentru un metru pătrat de locuință
dec. 2023
Conform studiului de piață trimestrial al The Concept – Analiza pieței rezidențiale din România în T3 2023, în valoare reală, ajustată cu inflația, prețul mediu al locuințelor din România s-a apreciat cu 39,7% în comparație cu 2014, nivelul minim de la care a pornit noul ciclu imobiliar în care ne aflăm acum. Estimarea The Concept pentru T3 2024 presupune o creștere de +4% comparativ cu cifrele din prezent ținând cont de estimarea BNR pentru inflație de 5,7%, în momentul calculului.
“Oricât aș vrea să spun că prețurile vor scădea, toate datele arată contrariul. Totuși odată cu creșterea prețurilor, cresc și randamentele pe care le pot obține investitorii, așadar există și o parte bună. Acesta este motivul pentru care îi încurajez pe toți cei care vor să cumpere o locuință să facă acest lucru cât mai repede, pentru că urmează o pantă ascendentă a ciclului imobiliar, iar prețurile vor crește mai mult și mai repede decât credem în perioada următoare”, a spus Daniel Tudor, CEO The Concept.
În primele trei trimestre ale anului observăm cum numărul unităților individuale tranzacționate se află în scădere față de aceeași perioadă a anilor 2021 și 2022. La nivel de țară, unitățile individuale tranzacționate sunt totuși mai multe decât în anii 2018 și 2019. Față de aceeași perioadă a anului 2022, au fost înregistrate cu 16,3% mai puține tranzacții ale unităților individuale, impactul major fiind al primelor două trimestre.
La nivel național, aproximativ 6 apartamente din 10 au fost achiziționate prin finanțare proprie, în contextul în care foarte multe ipoteci au fost înscrise doar pentru refinanțarea creditelor existente.
Putem observa de ce numărul scăzut al tranzacțiilor imobiliare nu impactează foarte mult prețul pentru că, așa cum menționăm mai sus, datele ne arată cum în marile orașe din România peste jumătate de tranzacții se fac fără credit. Brașovul continuă să fie lider cu aproape 7 imobile din 10 achiziționate din surse proprii. La polul opus Constanța are doar 50% dintre tranzacții efectuate cu cash, ceea ce face piața mai vulnerabilă cât timp dobânzile sunt crescute.
În ceea ce privește randamentele, chiriile în creștere din Capitală aduc în continuare randamente de peste 7% celor ce aleg să facă investiții în București. De asemenea, orașe precum Brașov, Constanța sau Iași oferă randamente medii de peste 6%, în timp ce Cluj-Napoca și Timișoara oferă randamente medii de sub 5 procente.
Totuși, în București, volumul tranzacțiilor se află și aici pe o pantă descendentă, volumul tranzacțiilor exclusiv din T3 2023 fiind în scădere cu 9 procente față de aceeași perioadă a anului 2022.
Concluzionând, păstrând trendul național, toate orașele mari din România înregistrează o scădere a numărului de tranzacții ale unităților individuale, fiind al doilea an consecutiv de scădere. Deși se tranzacționează mult mai puțin, în aceste orașe prețul imobilelor a rămas constant, fără scăderi abrupte. Din nou, aceste date ne arată reziliența pieței imobiliare din România.
Pentru mai multe informații, raportul de piață poate fi descărcat aici. Printre datele analizate se numără prețul mediu al locuințelor în România, în valoare reală, ajustată cu inflația și în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, cele mai accesibile locuințe din România, raportul cash vs. credit la nivel național în achizițiile rezidențiale, randamentul mediu brut al investițiilor imobiliare la garsoniere, 2 și 3 camere, numărul unităților individuale tranzacționate în T2 2023 la nivel național și accesibilitatea locuințelor în raport cu Indicele Puterii de Cumpărare.
Analiza este realizată de departamentul de Market Research al The Concept. Studiul își propune să combine date factuale relevante în indicatori agregați care să aducă o claritate mai mare în piața de locuințe și evoluția potențială viitoare a acesteia. Datele care au dat concluziile raportului au fost prelucrate de The Concept pe baza datelor publice furnizate de INS, BNR, ANCPI și Imobiliare.ro.
Datele și concluziile acestui studiu pot fi preluate mai departe menționând: Sursa The Concept, pe baza datelor publice furnizate de organizațiile menționate sub fiecare dintre graficele din raport.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
Cat de repede poti revinde un imobil nou?
Sa presupunem ca ai achizitionat pentru investitie un imobil nou sau poate chiar in faza de constructie. Cat de repede il poti revinde depinde de…
Care-i treaba cu Real Estate Investment Trusts (REIT)?
Fondurile de investiții imobiliare (Real Estate Investment Trusts – REIT) sunt o metodă clasică de a investi pe piața imobiliară fără a cumpăra bunuri imobiliare…
Cum faci venituri pasive din imobiliare
Veniturile Pasive, varul mai relaxat al Veniturilor Active, sunt venituri pe care le obtii cu regularitate fara sa muncesti pentru a le genera. Este visul…