Predictii pentru piata imobiliara in 2021

dec. 2020

Intr-un articol de blog recent am vazut ce a fost bine in piata imobiliara in anul 2020. Haideti acum sa trecem in revista predictiile noastre referitor la ce se va intampla in 2021.

2021 va debuta cu bine pentru piata de locuinte.

Sunt zeci de tranzactii care au fost amanate acum pe final de an pentru anul urmator. Unul dintre motive este pandemia, pentru care se asteapta o aplanare din motiv ca vor sosi vaccinurile si in Romania. Un alt motiv este faptul ca de la 1 ianuarie intra in vigoare TVA-ul de 5% pentru locuintele pana in 140000 de euro. Multe tranzactii fiind in zona 90.000 – 140.000 de euro, destui cumparatori au ales sa amane pentru a beneficia de TVA de 5% chiar si pentru avansul de la semnarea pre-contractului.

Numarul tranzactiilor va creste cu peste 10%

2021 va fi anul cu multe livrari ale proiectelor din spate. Iar Institutul National de Statistica contorizeaza doar tranzactiile finale, nu si antecontractele de vanzare-cumparare. Asadar vor aparea mai multe semnari de contracte finale, cele restante din anul 2020.

Pretul locuintelor va creste cu 5%

Este o crestere mica, normala, in ton cu inflatia. Imobiliarele sunt un activ care protejeaza investitorii de inflatie. Pentru ca acest lucru sa se intample, imobiliarele vor creste mai mult decat inflatia estimata de 3%. In plus, dezvoltatorii au vazut oportunitatea pe piata de locuinte si vor fi lansate noi dezvoltari, ceea ce va pompa si mai multi bani pe piata de constructii, pentru acest segment rezultand o inflatie mai mare decat media.

Piata de birouri va stagna

Pandemia se va stabiliza, dar birourile vor ramane tot semi-goale. Cel putin asa spun studiile care arata ca majoritatea oamenilor isi doresc sa lucreze de acasa sau in regim mixt. Prin urmare, utilitatea birourilor mari nu va aparea intr-un orizont foarte apropiat.

Locuintele rezidentiale se vor epuiza mai greu in etapa de pre-vanzare

Vor aparea tot mai multe proiecte care nu vor reusi sa vanda majoritatea locuintelor inainte de finalizare. Stocurile cresc pe fondul dezvoltarii tot mai multor proiecte rezidentiale, cererea a crescut si ea, dar in ultimul an mai incet decat oferta.

Turismul romanesc va creste cu 10%.

Chiar daca pandemia se va stabiliza, calatoriile internationale nu vor exploda peste noapte. Oamenii vor avea nevoie de debuseuri, locuri unde sa se relaxeze departe de munca de acasa. Asadar vor aparea mai multe investitii imobiliare in scop turistic.

Cam atat despre anul 2021, pe care speram sa-l intampini cu fericire si in siguranta. Ramane de vazut daca predictiile noastre se vor adeveri. 😉

Pana atunci, ne poti urmari pe FacebookLinkedInYoutubeInstagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Daca ai o intrebare, scrie-ne in social media. Vom raspunde cu placere.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.