În 2021, CASA sau APARTAMENT?

dec. 2020

Spuneam la startul pandemiei ca diferenta in cerere intre casa si apartament se va diminua.

Lucrul care s-a si intamplat. Sunt date care spun ca cererea pentru case s-a triplat, iar cea pentru apartamente a ramas la fel sau a scazut cu cateva procente.

Diferenta intre ele insa este suficient de mare incat sa nu ajungem prea curand sa spunem ca sunt mai multi oameni care cauta activ case decat apartamente.

Motivele?

  • Costurile mai mari de intretinere si mentenanta
  • Preturile de regula mai mari fata de apartamente in locatii similare (o casa cu 3 camere la Muncii, de exemplu, va fi intotdeauna mai scumpa decat un apartament cu 3 camere in aceeasi zona)
  • Ca sa gasesti oferte la preturi mai mici, trebuie sa te indrepti catre exteriorul oraselor, asumandu-ti transferul zilnic de acasa la job daca nu lucrezei workfromhome

Beneficiile locuirii la casa sunt incontestabile

In primul rand, un beneficiu clar este terenul aferent casei, teren pe post de gradina sau curte proprie.

Nivelul de confort creste, te simti de multe ori mai in siguranta la casa pe pamant decat intr-un apartament la etajul 15 si iti satisface si nevoia de recunoastere. Vrem sa ne diferentiem, sa ne aratam unicitatea fata de ceilalti. Si o facem si prin a avea o casa, spre deosebire de majoritatea populatiei pe glob care locuieste la apartament.

De ce au apartamentele castig de cauza in mod normal?

Care este motivul pentru care majoritatea lumii preferă apartamentul? In primul rand, amplasarea acestora mai aproape de infrastructura de transport si de facilitati urbane (parcuri, scoli, gradinite, zone comerciale si de divertisment) e un argument puternic. Apoi, apartii de o comunitate mai mare in care poti sa iti faci mai multi prieteni din simplul motiv ca ii aproape. Sunt toti vecinii tai de bloc 🙂

Un alt argument este cel economic. Investitional, randamentele nete sunt mai mari la apartamente. Este o cerere mai mare pentru inchiriere locuinte langa infrastructura de transport sau langa parcuri si scoli de exemplu. Fiind chirias, preferi mai mult mobilitatea si sa salvezi timp.

Ce poate influenta ponderea cererii pentru case, respectiv apartamente?

Pana acum totul clar. Ce nu este clar insa este acest pariu numit #workfromhome. Pana acum pare sa functioneze fie integral, fie mixt cu lucratul de la birou. Un studiu facut pe angajati confirma faptul ca prefera acest nou format, castigurile de timp si de focus fiind imense.

Nemaifiind necesar sa mergi la birou in fiecare zi, inseamna ca mai trebuie sa te deplasezi doar pentru a duce copiii la scoala sau gradinita sau pentru nevoile zilnice – cumparaturi, divertisment etc.). Iata cum se creeaza o cerere pentru ansambluri de case in afara oraselor, care integreaza cat mai multe dintre aceste nevoi. Si exista o lege in economie, care spune ca daca exista cerere, vine mai devreme sau mai tarziu si oferta. Intrebarea este vine si in 2021?

Ce solutii exista pentru cei care le vor pe amandoua?

O solutie-hibrid sunt apartamentele cu gradina sau, pentru bugete mai reduse (pentru ca gradina costa), apartamentele cu terase mai mari. Viziteaza portofoliul nostru si vezi ce ti se potriveste, avem inclusiv case. Sau pune-ne o intrebare, chiar daca nu e legata de portofoliul nostru, si te vom ajuta cu placere.

In esenta, cum facem aceasta alegere?

Diferenta intre Casa si Apartament este de fapt diferenta intre Confort si Eficienta. Exista puncte Pro si Contra pentru ambele si ramane la latitudinea fiecaruia.

Un lucru e sigur pe termen mediu si lung. Locuintele cu gradina si cu terase mari vor fi tot mai abundente pentru ca cererea lor creste. Vom vedea probabil in curand ansambluri satelit de case pe modelul celor din Vest, cum vedem de exemplu in Florida in US sau in afara capitalelor mari europene. Cum la fel vom gasi terase din ce in ce mai mari in proiectele de apartamente.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.