E bine sa investesti intr-o locuinta pentru studiile copilului tau?

mart. 2021

Copilul tau intra la facultate si te gandesti sa investesti intr-un imobil pe care sa il foloseasca pe timpul studiilor? Poate ca inca nu te-ai decis asupra acestei probleme, dar noi suntem aici ca sa te ajutam sa pui lucrurile in perspectiva.

Ne-am dat seama ca printre clientii nostri in multe dintre proiectele rezidentiale pe care le manageriem sunt multe astfel de persoane care vin si cumpara foarte devreme, desi copilul lor urmeaza sa vina la facultate chiar si peste 10-15 ani, pentru a avea o investitie de acest gen.

Haideti sa vedem impreuna care sunt avantajele unei astfel de investitii.

1. Ii va creste valoarea in timp

Daca alegi sa cumperi o proprietate pentru copilul tau, cel mai probabil vei alege sa o cumperi aproape de un campus universitar. Zonele din apropierea universitatilor fac parte dintre locatiile carora le creste foarte mult valoarea in timp, pentru ca sunt cele mai cautate si au sansa ca pe termen lung sa fie destul de stabile.

De ce? Pentru ca ciclurile de studenti tot vin si pleaca, dar ele raman constante, astfel incat nu ai de ce sa ai pauze in perioadele de inchiriere. Pe langa acest lucru, sunt si destul de sigure in conditii economice mai nefaste, pentru ca stundentii continua sa invete chiar si in astfel de momente.

Daca alegeti sa nu cumparati neaparat langa campusul universitar, va recomand, ca sa maximizati aceasta crestere pe termen lung, sa luati in zone cu potential de crestere economica cat mai mare: zonele de business, nodurile comerciale, zonele cu parcuri sau cu padure și zonele cu acces important la diverse mijloace sau cai de transport (metrou, tramvai, autobuze, autostrada, aeroport etc.).

2. Poate fi inchiriat pana copilul ajunge la varsta studiilor superioare

Pana ajunge copilul tau la momentul in care incepe facultatea, poti inchiria locuinta pentru a obtine venituri pasive. Asadar castigi de doua ori: si prin cresterea valorii in timp, si din chirie.

3. Copilul pleaca la drum cu o proprietate si mai multa incredere

Unii considera ca a trece prin facultate e egal cu zero daca nu treci si prin viata de camin. Dar stim cu totii ca mai importante decat petrecerile si socializarea din camin sunt linistea si mediul necesar pentru desfasurarea studiilor. Copilul tau se va putea concentra mai mult pe lucrurile importante si va avea si mai multa incredere in sine pentru ca traiul in propria locuinta il va responsabiliza mai mult, pregatindu-l pentru viata de dupa terminarea studiilor.

4. Poate fi partial inchiriat pentru colegii sai de facultate

Daca imobilul e suficient de spatios, acesta poate fi dat in chirie pentru unul sau doi colegi, astfel incat copilul tau sa nu locuiasca singur pe perioada studiilor. Inainte sa faci acest lucru, e important sa ai o discutie cu copilul tau, pentru ca acesta sa nu fie prea indulgent cu colegii sai in momentul in care trebuie sa faca plata chiriei si impartirea utilitatilor. El sau ea trebuie sa aiba grija ca relatia de prietenie sa nu suprascrie obligatiile de chirias.

5. Nu ai nevoie de un property manager cat timp locuieste copilul tau acolo

In mod normal, daca ajungi sa cumperi in alta localitate decat cea de domiciliu si vrei sa inchiriezi, ai nevoie de un property manager. Acesta se ocupa cu setarea si colectarea chiriei, cu alegerea chiriasilor si cu mententanta proprietarii. Dar toate aceste lucruri vor putea fi realizate de catre copilul tau. Ca tot vorbeam mai sus despre responsabilizare, aceste sarcini cu siguranta il vor ajuta mai tarziu in viata, iar tu vei economisi bani, obtinand astfel un randament mai mare al respectivei proprietati.

In ce priveste dezavantajele, am reusit sa gasim doar unul singur:

1. E posibil ca imobilul sa fie mai greu de intretinut.

De ce? Pentru ca studentia implica si petreceri. Nu inseamna ca e nevoie sa ii interzici copilului tau sa dea petreceri, dar trebuie sa fie atent cate persoane invita si cat de multa grija au aceste persoane. Pentru ca daca se aduc daune in timpul unei astfel de petreceri, atunci si copilul tau va avea de suferit. Ca sa fii totusi prevazator, asigura-te ca pui mobila durabila in apartament, astfel încât să reduci daunele chiar si inainte de a se fi intamplat.

Cu 5 avantaje si doar un singur dezavantaj, balanta pare deja inclinata in favoarea unei astfel de achizitii. Daca te gandesti deja la o investitie de acest fel, nu ezita sa ne scrii si te vom ajuta cu toata inima. Ne gasesti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.