De ce sunt cautate in continuare mai mult apartamentele decat casele?
mart. 2021
Desi, in contextul pandemiei, lumea se asteapta ca cererea de case sa creasca fata de cea pentru apartamente, iata ca nu se intampla deloc asa. Apartamentele sunt cerute in continuare covarsitor mai mult decat casele. De ce se intampla acest lucru? Haideti sa descoperim impreuna motivele!
1. Oferta de apartamente e mult mai mare decat cea de case
Motivul pentru care se intampla acest lucru e faptul ca dezvoltatorii sunt mai motivati sa faca apartamente. Acestea sunt mai profitabile si au un timp de constructie mai mic, fapt care le face mai atractive pentru dezvoltatori.
Nu doar atat, dar dezvoltatorii au acces mai rapid la infrastructura de utilitati si transport atunci cand fac ansambluri de blocuri. In afara oraselor, acolo unde se construiesc case, de regula, e mai putin probabil ca utilitatile sa fie preexistente, iar accesul la transportul in comun este mai deficil.
In plus, trendul de work-from-home e mult prea recent ca sa incline balanta in favoarea complexelor de case.
2. Lipsa infrastructurii de transport in proximitatea caselor
Cum spuneam mai devreme, casele sunt construite in afara oraselor, unde terenul e mai ieftin. Pentru a se putea deplasa, locuitorii au nevoie neparat de masina. Insa mai ales tinerii prefera sa se poata deplasa usor si rapid fara a astepta in trafic prea mult, iar asta inseamna ca isi doresc o locuinta bine conectata cu restul orasului.
3. Facilitatile urbane (gradinita, scoala)
Clientii care se se gandesc sa se mute la casa sunt in general familii care au deja un copil sau care asteapta un copil. In acest caz, sigur ca se gandesc si la viitorul sau in ce priveste educatia si locurile unde s-ar putea juca.
In interiorul oraselor intotdeauna vor fi mai multe optiuni in ce priveste gradinitele, scolile si locurile special amenajate pentru joaca. Acestea nu prea se gasesc in afara oraselor pentru ca nu au avut suficient timp sa se dezvolte. Desi se pot gasi contraexemple, asa cum este Pipera, care are multe gradinite si scoli private, ele nu fac decat sa confirme regula.
4. Necesitatea apropierii de zonele de business
Casele, fiind in afara oraselor, accesul in zonele de business se face mai greu (cu exeptia zonelor Pipera si Otopeni). Desi multi oameni lucreaza in regim work-from-home, exista inca necesitatea unei conexiuni cu zonele de business pentru ca oamenii se asteapta sa mai fie chemati din cand in cand. Fie ca e vorba de o sedinta, fie ca se intalnesc cu colegii, oamenii vor sa ajunga repede la locul de munca.
5. Costurile de intretinere mai mari
Cu exceptia caselor pasive sau a caselor care folosesc tehnologie verde, costurile de intretinere sunt mai mari la case decat la apartamente. In rest, costurile de intretinere sunt mai mari la case decat la apartamente. Casele au mai multi pereti care sa fie in contact cu exteriorul, iar atunci incalzirea devine mai costisitoare, si mai exista si costurile asociate exteriorului caselor, de exemplu pentru curatenia si mentenanta gradinii, intretinerea gardului etc.
Nu doar atat, dar se mareste si suprafata locativa, pentru ca, de regula, cei care se muta la casa isi doresc mai mult spatiu interior. In acest caz e normal sa fie costuri mai mari, lucru care ii poate descuraja pe multi clienti.
6. In locatii similare, pretul caselor este mai mare decat cel al apartamentelor
Un apartament cu doua camere din zona Herastrau va fi mai scump decat o casa intr-o zona limitrofa. Dar in conditiile in care casa cu 3-4 camere s-ar afla in aceeasi zona, in Herastrau, aceasta ar fi mult mai scumpa decat apartamentul. Cu cat e mai buna zona, cu atat terenul este mai scump. Iar acesta este un alt factor pentru care multi cumparatori renunta la ideea de a se muta la casa.
Daca te intereseaza sa gasesti locuinta care ti se potriveste, exploreaza optiunile de pe site-ul nostru prin functia de cautare. Iar daca vrei sa ne adresezi o intrebare, ne poti scrie in social media. Ne gasesti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Vom raspunde cu placere.