Cum sa castigi timp si bani prin achizitia ta

aug. 2016

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hei,
Ne-am intors cu informatii noi.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”100000000001088″ img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Si pentru ca data trecuta am facut o promisiune importanta, aceea de a te ajuta sa economisesti timp si bani in acest proces de achizitie al unei locuinte, iti vom face o lista cu zece lucruri importante, de baza, pe care trebuie sa le cunosti despre tranzactiile imobiliare, inainte de a merge mai departe.

Astfel vei cunoaste regulile care stau in spatele unei achizitii imobiliare sigure si vei putea trece prin acesti pasi mai repede si, foarte important, cu increderea ca esti pe drumul cel bun.

Iata, mai jos, cele zece lucruri de care trebuie sa tii cont in acest proces, astfel incat sa castigi timp si bani:

1. Asigura-te ca termenul de finalizare al locuintei vizionate se potriveste cu momentul in care vrei sa te muti

Foarte multe vizionari sunt nereusite pentru ca termenul de finalizare al ansamblului pe care consultantul tau il ofera depaseste termenul pe care tu il poti accepta. Majoritatea ansamblurilor rezidentiale oferite in piata sunt in diverse faze de constructie si se vand inainte de a fi gata. Salveaza timp pretios afland de la telefon cand va fi finalizat si apoi gandeste-te daca termenul este acceptabil sau nu.

2. Asigura-te ca nu exista niciun cost ascuns pe langa pretul final de vanzare: comisioane, taxe suplimentare, diferente de curs valutar

In cele mai multe dintre cazuri comisionul este 0%, insa inca se intalnesc multe cazuri in care agentia care intermediaza tranzactia iti cere comision suplimentar. Prin urmare, intreaba-ti consultantul care este pretul cu adevarat final de vanzare si roaga-l sa iti transmita asta si in scris (intr-un e-mail ar trebui sa fie suficient). Pot exista, de asemenea, taxe suplimentare sau diferente de curs valutar de care este bine sa stii inainte de a semna.

3. Intreaba ce costuri survin post-vanzare

Multe proiecte ascund in spatele unei promotii atragatoare costuri imense care te incarca post-vanzare, cum ar fi taxe de mentenanta, costuri de racordare la utilitati, “fee-uri” de management al ansamblului. Este dreptul lor sa le ceara (mai putin costurile de racordare la utilitati, care in mod normal ar trebui predate la cheie), dar si dreptul tau sa le accepti sau nu.

4. Asigura-te ca platesti onorariul corect notarului

Onorariul notarial la antecontract este 1%, plus TVA, din avansul net platit. Intre antecontract si contractul final pot exista acte aditionale sau opinii notariale cerute de banci, al caror cost, in general, este de 150 de lei, plus TVA, respectiv 200 de lei, plus TVA. Toate aceste costuri se scad din onorariul notarial de la contractul de vanzare, daca lucrezi cu acelasi notar. Fii atent sa ceri asta de la notarul sau consultantul tau inainte de semnare.

Onorariul corect este cel publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, Nr. 133/22.II.2011.

Il gasiti, mai simplu aici , iar informaaiile care va intereseaza sunt la pagina 29. Asigurati-va ca notarul dumneavoastra percepe aceste onorarii si ca nu isi adauga sume suplimentare.

Exista si reducere fata de aceste onorarii. Daca veti cumpara prin programul Prima Casa, reducerea este de 30%. Avocatii au suplimentar o reducere de 15%, magistratii de 30%, iar notarii de 90% din onorariu. Nu uitati sa cereti reducerile daca sunteti intr-una dintre aceste categorii.

Pe langa onorariul notarului, la contractul final se plateste o taxa de intabulare de 0,15% pentru persoanele fizice si de 0,5% pentru persoanele juridice. Toate aceste onorarii se aplica la pretul de vanzare daca acesta depaseste grila aprobata de Camera Notarilor Publici. Daca pretul de vanzare este sub grila, atunci se vor aplica pretului din aceasta grila.

Daca semnezi printr-o procura, atunci suplimentar survine un cost de verificare al procurii de 15 lei, plus TVA, si un cost de legalizare al unei copii de 5 lei, plus TVA / pagina. Daca in spatele dumneavoastra exista si o conventie matrimoniala, atunci se adauga un cost de 15 lei, plusTVA, de verificare a acesteia. Toate aceste verificari se platesc si la antecontract si la contractul final.

5. Intreaba-ti consultantul daca are si alte optiuni sa iti prezinte

Vei salva o groaza de timp daca vei vedea cu un singur om mai multe variante, decat daca ai sta sa cauti, sa ceri informatii, sa stabilesti vizionari cu mai multi oameni. Conditia este ca acel om, cu care alegi sa mergi in mai multe locuri, sa iti placa si sa il simti ca ii pasa cu adevarat de tine.

6. Verifica draftul de contract inainte de intalnirea pentru semnare

O tranzactie trece prin mai multe etape pana a fi finalizata. Pot fi intalnite sub diverse nume, dar, in mare, etapele sunt urmatoarele: rezervare, antecontract, contract final. Vei castiga timp pretios daca vei verifica drafturile in avans. Daca va exista o clauza pe care nu o intelegi, poti cere clarificari si, in plus, daca exista puncte pe care nu le poti accepta, le poti negocia in avans cu consultantul tau, fara presiunea timpului.

7. Intreaba ce experienta are dezvoltatorul ansamblului respectiv

Este deja recunoscut ca talentul este 1% inspiratie si 99% exercitiu. Nimeni nu poate contesta ca experienta intr-un domeniu, cu cat este mai mare, creste calitatea produsului sau serviciului livrat. Afla ce a mai facut inainte cel in mana caruia iti vei lasa banii. Experienta sa poate fi o garantie pentru tine, prin care vei castiga bani (cumparand ceva mai calitativ) si timp, pentru ca vei merge la sigur.

8. Asigura-te de bunele intentii ale consultantului tau

Nassim Taleb spune ca daca vrei sa te asiguri ca doctorul tau iti recomanda tratamentul corect, atunci trebuie sa il intrebi daca el insusi ar lua acel tratament, daca ar fi in locul tau. Aceasta axioma este valabila in orice domeniu. Intreaba-ti direct consultantul daca el ar cumpara un apartament in ansamblul rezidential respectiv sau daca l-ar recomanda parintilor sau prietenilor sai. Nu uita sa il privesti in ochi pentru a-i vedea reactia. 🙂

9. Cere sa verifici documentele de proprietate

Compania The Concept si-a luat angajamentul sa verifice atent aceste documente pentru a salva timp si bani clientilor nostri. Cele mai multe companii, insa, nu o fac si arunca in piata oferte neverificate. Au fost putine cazuri de ilegalitate, insa este bine sa te asiguri.

10. Cere sa iti fie mentionate in contract garantiile post-vanzare

Vei salva timp si bani daca vei avea aceste mentiuni facute in contractul de vanzare. Roaga sa fie mentionate si companiile subcontractante care ofera garantii pe lucrarile facute in cadrul proiectului.

Dezvoltatorul este oricum obligat de Codul Civil si Legea 10/1995 sa ofere garantii chiar daca acestea nu sunt mentionate in contract. Insa date mai clare in acest sens impreuna cu persoane de contact in cadrul companiilor responsabile iti vor salva timp si nervi daca va aparea o problema.

BONUS: Afla ce bonusuri ofera consultantul tau daca il recomanzi mai departe

Este o formula “magica” prin care te vei asigura ca isi va da interesul 100% pana la capat. Motivatia unor recomandari venite prin tine il va face sa dea totul sa te ajute in acest proces ca sa fii multumit la final. Compania noastra ofera, in plus, un voucher de 100 de Euro la eMag celor care ne aduc alti clienti care ajung sa cumpere intr-unul dintre ansamblurile noastre.

Speram ca aceste informatii sa iti fie de real folos. Intoarce-te la acest e-mail inainte de a merge mai departe in procesul de achizitie cu consultantul tau. Te va salva de multe neajunsuri si, in plus, vei economisi bani si timp pe care il poti investi, apoi, in jobul sau business-ul tau, alaturi de familie sau prieteni sau, pur si simplu, pentru tine.

Daca acest e-mail te-a ajutat, ofera-ne cateva cuvinte inapoi. Feedback-ul tau ne va ajuta sa ne imbunatatim serviciile permanent si sa fim tot timpul la inaltime.

Inainte de a incheia, multumim inca o data pentru oportunitatea de a fi alaturi de tine in acest lung proces. Este o oportunitate si o onoare pentru noi sa te ajutam cum stim mai bine.

Cu bucurie,

Echipa The Concept[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.