Cum ar putea arata piata imobiliara post-pandemie?

oct. 2020

Casele noastre, din spatiu de locuit si urmarit Netflix, au devenit home-office, home-gym si home-classroom (clasa de gradinita, scoala sau facultate, tot acasa).

Mai departe este foarte probabil sa pastram, in diferite proportii, aceste multifunctionalitati, chiar si cand pandemia se va fi terminat. De exemplu, cei care au descoperit ca economisesc foarte mult timp facand sport de acasa, probabil vor alege sa continue sa faca acest lucru.

Cum ar putea sa arate piata imobiliara post-pandemie? Un exercitiu de imaginatie caruia am tinut sa ii dam curs ca sa ne arate si un pic din orizont, nu doar cativa metri inainte, cum multi dintre noi vad acum.

Nu detinem adevarul absolut, dar cu putina intuitie putem face cateva predictii. Asa ca iata-le mai jos:

  1. Mai putine birouri, mai multe spatii de locuit. Deja se intampla, exista inclusiv cladiri de birouri care se convertesc in spatii de locuit. Sigur insa, contrar detractorilor, cladirile de birouri nu vor disparea. Ele vor continua sa existe si sa se construiasca pentru ca este nevoie de un loc in care echipele sa revina, sa isi consolideze legaturile cu colegii, un loc in care sa fie tinuta in viata cultura companiei si in care noii colegi pot sa isi desfasoare perioada de inductie. E posibil insa ca suprafata spatiului sa fie mai redusa pe viitor, avand in vedere masurile de distantare care au ca rezultat mai multa munca de acasa.

 

  1. In spatiile de locuit, va conta mai mult calitatea vietii oferite, nu doar proximitatea față de scoli și mijloace de transport. Aici putem include spatii exterioare mai largi, integrarea acestora cu natura, integrarea spatiilor interioare cu tehnologia, spatiu de birou in interior, dar separat de spatiile de locuit.

 

  1. Crearea unui spațiu de lucru pentru rezidenții care nu merg la birou. Un fel de coworking space, dar in cladirile si complexurile rezidentiale. Pentru moment, desigur, cu respectarea distanțării sociale.

 

  1. Spații comune pentru activitățile copiilor și ale tinerilor (activitati creative și educative). Tot un fel de coworking space, dar pentru divertisment si educatie: un co-education space.

 

  1. Locuintele vor integra tot mai mult solutii de purificare a aerului, aromaterapie si filtrare a apei – exista deja un trend pentru solutii de ventilatie cu recuperare de caldura.

 

  1. Spatii de recreere si divertisment local, in proximitate sau chiar in interiorul complexurilor rezidentiale (nu doar la mall). Acesta s-ar numi un co-fun space sau mai simplu, un social space (cat mai aerisit).

 

  1. Ca tot a venit vorba de mall-uri, e posibil sa aiba de pierdut in favoarea spatiilor de high-street retail. Pana la pandemie acestea n-au avut succes in majoritatea oraselor din Romania. De ce ar putea reinvia? Pentru ca inseamna mai putina aglomeratie si acces din exterior (spatiu aerisit).

 

Cam asa ne imaginam ca ar putea arata imobiliarele si locuirea post-pandemie. Nu ne ramane decat sa vedem mai departe cate dintre aceste predictii se vor materializa pe viitor.

Pe noi ne mai gasesti pe FacebookLinkedInYoutubeInstagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Daca ai o intrebare, scrie-ne in social media. Vom raspunde cu placere.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.