Ce tip de investitor imobiliar esti?

aug. 2021

Exista mai multe criterii dupa care sunt clasificati investitorii in imobiliare. Vom aborda mai jos pe fiecare dintre ele.

 

Dupa motivatia investitiei

Toți investitorii imobiliari cumpără proprietăți. Cu toate acestea, nu toți o fac din aceleași motive.

Speculatorii – in primul rand, acestia nici nu ar trebui să fie numiți „investitori”. Majoritatea sunt oameni care incearca sa castige rapid, fara a avea o strategie de business. Cei care au, totusi, o strategie, sunt echivalentul “traderilor” de pe bursa.

Utilizatorii finali – reprezinta cea mai comuna categorie de investitori din piata imobiliara. De obicei, cei care cumpara proprietati imobiliare isi cumpara propriile case si au intenția de a ramane in acestea zeci de ani. Acest lucru le schimba perspectiva asupra investiției –ei nu privesc proprietatile imobiliare ca pe o decizie pur financiara, ci ca pe o alegere a stilului de viata.

Investitorii pe termen lung – acestia inteleg ca proprietatea imobiliara este un tip de activ cu miscare lenta, care creste constant în valoare de-a lungul timpului. Acestia sunt, la randul lor, de 2 feluri: Buy-To-Rent (apartamente, spatii comerciale, birouri, hale), Buy-To-Hold (in special in cazul terenurilor), Buy-To-Develop (in cazul dezvoltarilor imobiliare). Punctual, investitorii se pot incadra in mai multe categorii in acelasi timp: ex. Buy-To-Hold si Buy-To-Develop.

In functie de gradul de control pe care il exercita asupra proprietatilor

Investitorii activi: Unii investitori pe termen lung prefera sa gestioneze singuri proprietatea. Ei sunt cei care efectueaza reparatiile si isi inchiriaza proprietatile. De asemenea, acestia pot fi implicati activ in procesul de administrare a proprietatii.

Investitorii pasivi: Ei nu sunt interesaii de gestionarea afacerii imobiliare. Pentru a face acest lucru, fie angajeaza oameni, fie contracteaza firme de administrare imobiliara sau property management. Acestia furnizeaza doar fluxul de numerar pentru finantarea proprietatii si iau foarte putine decizii cu privire la gestionarea acesteia.

Dupa personalitatea juridica

Investitorii individuali: majoritatea investitorilor de pe piata imobiliara sunt investitori individuali. Acestia au o raspundere nelimitata – insemnand ca, in cazul in care contracteaza o ipoteca asupra unei case si intra in incapacitate de plata, celelalte active ale acestora pot fi lichidate pentru a compensa pierderea.

Companiile de investitii sau care realizeaza si investitii imobiliare. Sunt grupate sub personalitate juridica, de regula IMM si gandesc investitiile ca un business

Investitorii institutionali se finanteaza fie prin emiterea de obligaiiuni (debt), fie prin emiterea de actiuni sau unitati de fond (equity). Aici intra si deja cunoscutele REIT-uri (Real Estate Investment Trusts), unde investitorii individuali pot investi fie prin plasament privat, fie prin cumpararea de actiuni la bursele lumii, daca acestea sunt listate, devenind, practic, ETF-uri.

 

Te regasesti in vreuna dintre categoriile de mai sus?

Daca doresti sa investesti in imobiliare, nu ezita sa ne scrii si iti vom sta la dispozitie cu orice ajutor ai nevoie. Ne gasesti pe FacebookLinkedInYoutube si Instagram.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.