Ce se va intampla cu chiriile in viitor?

iun. 2021

Work from home si scoala online  au facut ca multi angajati si studenti sa renunte la chirii in orasele unde lucrau sau studiau sa se intoarca acasa, in locuinta proprietate personala sau a familiei.

De asemenea, scaderea turismului  a dus la scaderea drastica a cererii de inchirieri pe termen scurt, in regim hotelier, astfel ca piata a fost inundata cu oferte de locuinte spre inchiriere.

Ce se va intampla in viitor? 

Evolutia pietei chiriilor va depinde de un factor foarte important, si anume caracterul de permanenta al acestor schimbari, adica daca schimbarile enuntate mai devreme vor ramane sau nu, dupa pandemie.

Care sunt concluziile?

In cazul birourilor, lucrul de acasa a devenit un standard, iar angajatii l-au integrat si il percep ca pe un beneficiu normal.

Companiile puternice isi vor diminua, treptat sau rapid, suprafetele de birouri inchiriate, apeland la alte metode de pastrare a unitatii echipei si culturii organizationale.

Aceste lucruri deja se intampla, si se vor intampla si mai departe, ajungandu-se la un mixt intre work from home si work from office, dar cu mai putini metri patrati inchiriati per companie.

Pe fondul scaderii suprafetei inchiriate per companie, vor creste suprafetele oferite sub forma de common workspace, adica inchiriere pe termen scurt sau mediu per birou, per scaun sau per sala de conferinta. Tot mai multe astfel de spatii vor aparea, inclusiv in cadrul proiectelor rezidentiale.

In cazul locuintelor disponibile spre inchiriere pe termen scurt, vom asista, cel mai probabil, la o semi-revenire. Turismul de relaxare va reveni, cel de business, insa, va reveni partial, mare parte dintre intalnirile la distanta mutandu-se in online.

Din restul locuintelor disponibile spre inchiriere, o parte vor fi vandute, deci piata se va mai echilibra: vor fi vandute catre oameni care le vor locui si catre investitori mai puternici, care vor incepe sa le grupeze in pachete.

O alta parte vor fi reocupate de chiriasi. Studentii deja incep sa revina – study from home este, momentan, un experiment esuat.

Locuintele care raman vor fi pastrate si ca “Real Estate Banking”, o metoda de conservare a averii prin pastrarea banilor in proprietati imobiliare. Avantajul: sunt raportate la Euro, si pe termen lung depasesc inflatia.

In acest context, ce se va intampla mai departe?

Avem, pe de o parte, chirii mai mici cu 10-25% si pe de alta parte, preturi mai mari la locuinte cu 5-10% in ultimul an.

Prin urmare, nu mai avem randamentele pe care le aveam in anii anteriori pandemiei, avem randamente mai mici si cel mai probabil se vor pastra mai mici.

Predictia este ca, pe masura ce stocurile de locuinte disponibile spre inchiriere se vor echilibra in raport cu cererea, chiriile vor incepe sa creasca.

Totusi, este probabil ca aceasta crestere a pretului chiriilor sa se situeze sub cresterea preturilor de vanzare.

Acest lucru inseamna ca, pe termen lung, va deveni mai convenabil sa inchiriezi decat sa cumperi o locuinta proprie, ca in cazurile tarilor mai dezvoltate care au trecut prin acelasi proces.

 

Daca ai nelamuriri, nu ezita sa ne scrii si iti vom sta la dispozitie cu orice ajutor ai nevoie. Ne gasesti pe FacebookLinkedInYoutubeInstagram si, mai nou, si pe Tik-Tok.

 

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.