Ce s-a intamplat cu chiriile in pandemie?
mai 2021
In ultima perioada, opinia generala cu privire la piata chiriilor este ca aceasta s-a diminuat si a devenit nesustenabila.
Ce schimbari de comportament a adus pandemia?
Principala schimbare majora in stilul de viata al oamenilor consta in faptul ca tot mai multi opteaza pentru varianta lucrului de acasa, obicei care s-a transformat din ceva dezirabil intr-un standard. In contextele in care este posibila, aceasta este acceptata de tot mai multe companii.
Testul suprem al supravietuirii si cresterii companiilor in acest nou format a fost trecut, si este foarte probabil ca acest trend sa continue. Este de asteptat ca toate companiile sa opteze cel putin pentru un sistem care sa combine cele doua variante – lucrul de acasa cu cel de la birou.
In plus, angajatii au ajuns sa prefere lucrul de acasa, acolo unde se poate, pana intr-acolo incat nu mai iau in calcul varianta intoarcerii complete la birou.
Ce se intampla cu piata de birouri?
E de la sine inteles ca piata de birouri trece acum printr-un amplu proces de schimbare de paradigma, dar nu numai aceasta, ci si piata de inchirieri de locuinte este in aceeasi situatie, avand de suferit pe fondul acestor schimbari
Multi angajati ai companiilor din orasele mari au ales, in contextul pandemiei, sa renunte la chirii si sa revina in orasul natal sau in locuinta proprietate personala sau proprietatea familiei, localizata mai departe de locul de munca, fata de cea inchiriata initial.
Cum s-au adaptat proprietarii?
Miscarea aceasta a lasat evident multe locuinte disponibile in zonele si orasele importante.
In acelasi timp, piata de locuinte inchiriate pe termen scurt, in regim hotelier, a suferit un soc major, aproape nemaiexistand clienti pentru ele, pentru ca turismul a scazut pe fondul pandemiei.
Lipsa clientilor a dus in scurt timp la schimbarea strategiei proprietarilor din inchiriere pe termen scurt in inchiriere pe termen lung, astfel ca piata a fost inundata de noi locuinte disponibile la inchiriere in majoritatea oraselor si zonelor cu dezvoltare economica importanta din Romania.
Care este evolutia cererii si ofertei de inchiriere?
Toate aceste schimbari au dus la o afluenta de oferte pe piata, cu o cerere puternic trunchiata, efectul fiind scaderea pe linie in toate orasele si zonele importante din Romania cu procente intre 10 si 25%.
Ce se va intampla cu chiriile in viitor? Situatia va ramane asa? Totul depinde de un factor foarte important, pe care il vom aborda intr-un articol viitor.