Cat de mici sunt locuintele romanilor?

iul. 2021

Locuintele romanilor sunt foarte mici, fata de standardele europene.

Suprafete medii in U.E.

In UE, media suprafetei locuintelor este 90 mp, iar in top exista tari care depasesc cu mult aceasta medie: de exemplu, Danemarca – 137mp, Franta – 113mp si Spania – 97mp.

Suprafata medie a locuintelor In România este de 48 mp, aproape la jumatate fata de media UE.

In plus, suprafata locuibila/persoana in România este de 21 mp, in comparatie cu media europeana, de 42.6 mp/persoana – la jumatate fata de standardele europene, acest fapt aratand multe despre stilul de viata al romanilor.

Romania are cea mai mare rata de supraaglomerare

Romania este in top si cand vine vorba despre rata de locuinte supraaglomerate in total. Potrivit studiilor Eurostat, o locuință spațioasă ar trebui să aibă o cameră pentru cuplu, una pentru copiii mai mici de 12 ani, iar după majorat, fiecare persoană ar trebui să aibă cate o cameră separată.

Acest lucru nu se intampla si in tara noastra. Cu o rata de locuinte supraaglomerate de 45.8%, ne aflam cu mult peste media UE, de 17.2%. In acest clasament suntem urmati de Letonia, cu 42% locuinte supraaglomerate, si Bulgaria, cu 41%

Care este motivul principal?

Concluzia este că locuintele din Romania sunt supragalomerate, si acest lucru se datorează, in primul rand, puterii slabe de cumpărare. Oamenii prefera sa plateasca mai putin si sa primeasca locuinte mai mici.

In consecinta, oferta de proiecte imobiliare se dezvolta in acest sens – suprafetele incep sa scada, in schimb, preturile locuintelor mici cresc, pe fondul cererii sustenabile.

Cum arata viitorul?

Exista, insa, si o oportunitate – pe masura ce romanii devin mai prosperi, doresc sa faca un upgrade, creand o piata potentiala de locuinte mai mari, la un standard european de calitate a locuirii.

Acest lucru se intampla deja, insa lent. Stilul de locuire al romanilor ramane la baza clasamentului in Europa, iar acest fapt nu se va schimba peste noapte.

Pe masura ce economia Romaniei creste, vom avea o piata nou deschisa, catre oamenii care vor sa isi imbunatateasca stilul de viata, fie prin mutarea la casa, fie intr-un apartament cu suprafata interioara mai mare sau cu terase.

 

Daca doresti sa investesti in imobiliare, nu ezita sa ne scrii si iti vom sta la dispozitie cu orice ajutor ai nevoie. Ne gasesti pe FacebookLinkedInYoutube si Instagram.

 

 

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.