Cadastru, receptie, intabulare? Ce este cu acesti termeni si care este ordinea lor?
dec. 2016
Cadastru. Receptie la terminarea lucrarilor. Intabularea intregului. Avize. Bransare.
O multime de termeni tehnici si juridici pentru a defini ceva relativ simplu. Si anume viitoarea ta locuinta 🙂
Esti putin nedumerit, asa-i? Te-ai mai simtit si in alte situatii ca te uiti ca mata in calendar la ceva ce nu iti este cunoscut?
Probabil ca da. Atunci cand esti la doctor si acesta iti explica in 20 de termeni tehnici (exhaustiv uzitati!) ca ai o… zgarietura 🙂
Nu-i nimic. Suntem aici sa te ajutam sa te strecori prin nebuloasa tehnica si juridica si sa stapanesti mai bine acesti termeni. Numai ca intr-o maniera mai vesela 🙂
Iti spuneam ca mai mult de 80% dintre unitatile din ansambluri rezidentiale se vand in diverse stadii de constructie, inainte de a fi gata. Si ca durata medie de asteptare intre antecontract si contractul final este de 9 luni. Exact cat ii trebuie unui copil sa se nasca 🙂
De ce?
Pentru ca fiecare constructie are nevoie sa treaca prin 6 etape mari (exact in aceasta ordine):
- Proiectare
- Autorizare
- Construire efectiva
- Receptia constructiei
- Cadastru si intabulare
- Bransare la utilitati
Fiecare etapa depinde de o multime de factori externi, dintre care cei mai proeminenti si mancatori de timp sunt autoritatile statului. Au inceput sa se faca demersuri pentru a inlatura birocratia prin informatizarea sistemului, insa aceasta initiativa este de abia la inceput.
Cea mai mare parte a oamenilor care isi cumpara o locuinta nu cunoaste ce se intampla in spatele cortinei. Astfel risca sa fie dezinformata de catre agentii de vanzari sau de catre dezvoltatori.
Nu si daca ai ales sau alegi sa lucrezi cu noi pentru a-ti gasi viitoarea ta casuta sau apartament. 🙂 Ne-am propus sa venim mai aproape de tine si sa liberalizam cat mai mult fluxul de informatie. Prin urmare, tu (si fiecare om care trece prin acest proces) poti cunoaste, astfel, regulile. Mai mult, poti adresa intrebarile corecte consultantului tau de vanzari sau departamentului de Customer Care cu privire la stadiul exact de edificare in care se afla viitoarea ta locuinta.
Acum, ce inseamna fiecare etapa:
Proiectare
Este desenarea viitorului proiect ce se va construi pe terenul ales si o face un arhitect (sau mai multi).
Se tine cont de mai multi parametri care se obtin din Certificatul de urbanism si care arata cat, unde, cum se poate construi pe respectivul teren astfel incat sa se incadreze in unitatea arhitecturala a zonei (sau a orasului).
Autorizare
Orice noua constructie se face doar dupa obtinerea Autorizatiei de Construire.
Pentru a fi eliberata, arhitectul depune proiectul tehnic al constructiei (realizat la Etapa 1 – Proiectare) si o serie de avize (acorduri) care au fost obtinute in prealabil de la mai multe institutii (Ministerul Mediului, furnizori de utilitati etc.). Avizele necesare sunt specificate in Certificatul de Urbanism.
Autorizatia este eliberata de Primaria comunei, orasului sau sectorului de care depinde administrativ terenul.
Daca pe teren trebuie demolata o constructie mai veche, atunci in paralel se obtine si autorizatia de demolare a acesteia.
Construire efectiva
Desi fizic nu se vede nimic pe teren pana la acest moment, in spate insa deja s-a trecut printr-o multime de pasi pana sa ajungi sa sapi efectiv pentru fundatia imobilului (fie el bloc sau casa). Cam din acest punct incepe partea frumoasa a constructiilor. 🙂 De aici inainte, poti vedea cladirea in care ti-ai achizitionat locuinta crescand sub ochii tai.
Bucuria creste pe masura ce blocul sau casa ajunge spre finalizare. Un punct important este in cazul blocului cand constructia ajunge la etajul unde se va afla apartamentul tau. Incearca sa fii atent la acest moment. Inima iti va creste de bucurie 🙂
In general, constructiile au trei parti componente mari:
- Structura de rezistenta (de regula din cadre de beton) si inchiderile (adica peretii exteriori si ferestrele)
- Instalatiile (electrice, sanitare, termice)
- Finisaje si dotari (pereti interiori, gresie, faianta, parchet, usi, accesorii etc.)
Fiecare etapa constructiva va fi evidentiata in documente ce se vor transforma intr-un istoric al proprietatii, o data ce constructia va fi finalizata. Acest istoric se va numi “Cartea constructiei”.
Receptia constructiei
O data ce intreaga constructie este gata (sau aproape de finalizare), partile implicate se vor intalni pentru a receptiona cladirea si a semna documentul intitulat “Receptia la terminarea lucrarilor”.
Participantii sunt de regula investitorul (dezvoltatorul si beneficiarul constructiei), executantul (firma de constructii sau antreprenorul general), Inspectoratul de Stat in Constructii (institutie acreditata sa verifice respectarea autorizatiei) si terte parti in functie de dorintele investitorului si specificul constructiei.
Cadastru si intabulare
Receptia la terminarea lucrarilor va sta la baza intabularii constructiei ca intreg.
Ce inseamna asta?
Pana la aceasta receptie, constructia nu exista dpdv juridic, ci doar fizic (pentru ca exista si se poate vedea 🙂 ). Receptia atesta tocmai faptul ca ea exista si ca din acest moment nu mai avem doar un teren, ci si o constructie pe el.
Primul pas este sa se inregistreze in evidentele funciare (“Cartea funciara”) constructia ca intreg.
Intre timp cadastristul (cel insarcinat sa ia masuratorile exacte ale fiecarei camere, hol, spatiu comun si dependinte) realizeaza cadastru pe intreaga cladire si pe fiecare apartament.
Constructia intreaga va putea fi astfel dezmembrata pe apartamente, spatii comune si dependinte (parcari, boxe etc.), fiecare cu cate un cadastru aferent.
Intre timp, terenul, care pana de curand exista juridic doar ca un intreg, se dezmembreaza si el pe mai multe loturi reprezentand: terenul de sub cladire, caile de acces, locuri de parcare, spatii de joaca, spatii verzi etc, din nou, fiecare lot avand cate un cadastru.
Apartamentele si dependintele vor avea cate o cota comuna, un procentaj de suprafata in utilizare comuna cu ceilalti locatari. Cotele comune se arondeaza din spatiile comune din bloc (casa scarii, lifturi, holuri de acces, intrare in bloc), din caile de acces exterioare si din terenul de sub constructie.
Avand toti acesti pasi indepliniti putem trece la ultima responsabilitate importanta. Aceasta este intabularea separata a fiecarui apartament si dependinta si a cotelor comune aferente.
Din acest moment locuinta ta exista juridic si poti intra efectiv in posesia ei. Este momentul sa deschidem sampania 🙂
Pentru case, se respecta toti pasii de mai sus, cu diferenta ca va exista o singura locuinta in acea casa si nu mai multe ca in cazul unui bloc, deci procesul este puternic usurat, nemaiexistand dezmembrare pe mai multe locuinte.
Bransare la utilitati
Energia electrica, gazul, apa si infrastructura de comunicatii (telefon, TV, Internet) circula printr-o retea de conducte si fire interconectate pe care dezvoltatorul o pune la dispozitie.
Toata aceasta infrastructura trebuie conectata la retelele furnizorilor de astfel de utilitati, care exista in prealabil sau care a fost adusa la terenul pe care s-a ridicat constructia.
De cele mai multe ori, bransarea infrastructurii cladirii la utilitati este o formalitate. Pot exista insa cazuri in care, datorita birocratiei autoritatilor statului si a acestor furnizori, dezvoltatorului sa ii ia si cateva luni acest proces.
Asta inseamna constructia locuintei tale, pe scurt! Ti-a placut? Daca da, da-ne un Like 🙂 sau Share pe butonul din dreapta ta :).
Daca ai ales sa lucrezi cu noi pentru a-ti achizitiona locuinta la care visezi, colegii nostri de la departamentul de Customer Care te vor tine in permanenta la curent cu evolutia juridica astfel incat sa stii in orice moment ce se intampla cu viitoarea ta locuinta.
Mai mult, o vor face veseli si cu entuziasm 🙂 pentru ca stim cat de important este acest pas pentru viata ta.
Iti multumim inca o data pentru oportunitatea pe care ne-ai oferit-o sa fim alaturi de tine in aceasta frumoasa calatorie.
Cu bucurie,
Echipa (ce te tine tot timpul informat 🙂 ) The Concept
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
Ai semnat rezervare pentru noua ta locuinta?
Ai semnat rezervare pentru noua ta locuinta? Iata mai jos cateva detalii despre etapa in care te afli si despre ce este bine sa faci…
Schimbare rol fiscal? Fa-o fara batai de cap!
E foarte neplacut sa stai la cozi la ghisee pentru schimbare rol fiscal. De fapt, e neplacut sa stai la cozile institutiilor publice pentru orice!…
Adjusted for the average salary evolution, the average real price of housing in Romania has decreased by 11.3% compared to 2014.
According to The Concept’s quarterly market study – Analysis of the residential market in Romania in Q1 2023, the average price of housing in Romania…
Throughout this time, I've seen many mistakes people make when investing in pre-sales. So, we've learned from their experiences and decided to share them with you.
Am pregătit pentru tine 4 THINGS TO BE AWARE OF WHEN INVESTING IN PRE-SALES
and don't repeat on your own dime the mistakes others have made