Care-i treaba cu Real Estate Investment Trusts (REIT)?

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

Care-i treaba cu Real Estate Investment Trusts (REIT)?

feb. 2023

Fondurile de investiții imobiliare (Real Estate Investment Trusts – REIT) sunt o metodă clasică de a investi pe piața imobiliară fără a cumpăra bunuri imobiliare fizice. 

Dar ce este un fond de investiții imobiliare? Cum funcționează acestea? Care sunt avantajele? 

Un fond de investiții imobiliare sau REIT (Real Estate Investment Trust) este o companie care utilizează un fond comun de capital investițional pentru a achiziționa sau dezvolta și, de obicei, pentru a gestiona un portofoliu de proprietăți generatoare de venituri. Aceste proprietăți pot include clădiri de apartamente, centre comerciale, depozite și clădiri de birouri. 

REIT-urile funcționează în mod similar cu fondurile mutuale sau cu fondurile tranzacționate la bursă (ETF), în sensul că permit investitorilor de retail să se expună la piața imobiliară fără a suporta costurile ridicate și durerile de cap care însoțesc deținerea și gestionarea proprietăților imobiliare. 

Avantajele REIT-urilor pentru Investitori 

Diversificare

Piața imobiliară are tendința de a se comporta diferit în comparație cu alte clase de active. Asta înseamnă că este o opțiune bună pentru diversificarea portofoliului. REIT-urile oferă investitorilor această diversificare si le permite expunerea la piața imobiliară fără a cumpăra sau gestiona bunuri imobiliare fizice. 

Venituri regulate 

Una dintre condițiile pentru a deveni un REIT este distribuirea a 90% din profitul scutit de impozit către investitori. 

Ce inseamna asta? Investind în REIT-uri, te vei bucura de o sursă destul de stabilă de venituri suplimentare. Acest lucru face ca REIT-urile să fie deosebit de atractive pentru investitorii în venituri.

Lichiditate

Unul dintre dezavantajele majore ale investițiilor în proprietăți fizice este lipsa de lichiditate de pe piața imobiliară. Cumpărarea și vânzarea unei proprietăți poate dura luni sau chiar ani în unele cazuri. 

Pe de altă parte, REIT-urile se tranzacționează la bursă și se bucură de un nivel ridicat de lichiditate, ceea ce înseamnă că sunt ușor de cumpărat și de vândut. 

Protecție împotriva inflației

Poate cel mai mare avantaj al pieței imobiliare în general, dar și un avantaj al REIT-urilor, în perioadele de presiune inflaționistă, proprietățile s-au dovedit a fi o protecție eficientă împotriva inflației. 

Dacă ne concentrăm în mod special asupra REIT-urilor, veniturile acestora sunt generate în principal de colectarea chiriilor aferente portofoliului lor de proprietăți. Chiria tinde să fie corelată pozitiv cu inflația; cu alte cuvinte, atunci când inflația crește, plățile chiriilor cresc de asemenea. Această corelație permite REIT-urilor să continue să crească și să își mențină plățile de dividende în perioadele de presiune inflaționistă.

Acum ca am inteles avantajele, haideti sa vorbim si despre dezavantaje 

Creștere lentă 

Deși condiția de a plăti investitorilor 90% din profitul lor scutit de impozit este foarte bună din perspectiva veniturilor, REIT-ului îi rămâne doar 10% pentru a reinvesti în companie. În mod firesc, acest lucru are un efect negativ asupra capacității companiei de a se dezvolta și de a achiziționa noi proprietăți pentru a le adăuga la portofoliul său. 

Prin urmare, deși multe REIT-uri vor avea un randament favorabil al dividendelor, acestea nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune pentru persoanele care caută o investiție cu potențial de apreciere a capitalului. 

Impozit

Un alt dezavantaj al investițiilor în REIT-uri este modul în care sunt impozitate plățile de dividende. Plățile de dividende efectuate din profitul scutit de impozit al REIT-urilor sunt cunoscute sub numele de distribuție a veniturilor din proprietate (PID) și sunt impozitate diferit față de dividendele care nu sunt PID.

Deoarece profitul distribuit sub formă de dividende PID a fost scutit de impozit, odată distribuit, acesta este clasificat ca venit din închirierea de proprietăți, care este supus impozitului pe venit. 

Merita sa investesti in REIT-uri? 

Asociația Naționale a REIT-urilor, randamentul total al acestora din ultimii 20 de ani a fost mai mare decât cel al indicelui S&P 500 sau al altor indici bursieri.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!