Proprietatile montane au devenit atractive pentru investitori
Proprietatile montane au devenit atractive pentru investitori
ian. 2022
Inainte de pandemie, achizitionarea unei proprietati dintr-o statiune montana era considerata ca o fiind o investitie a unei restranse categorii de oameni cu venituri foarte mari, insa experienta Covid-19 a adus o crestere semnificativa in randul acestora pentru astfel de achizitii. in urma blocajelor succesive aduse de criza sanitara, tot mai multi oameni cauta acum spatii cat mai deschise, aer curat si o viata mai buna, iar datorita acestor lucruri, proprietatile din zonele montane nu au fost niciodata mai cautate ca acum, precizeaza studiul anual Savills “Raportul ski, iarna 2021-22”.
Muntele este vazut ca o destinatie turistica pentru tot anul, iar cei cu proprietati in zonele montane pot genera chirii pentru perioade mai lungi de timp, prin urmare, interesul pentru investitiile in imobiliare a crescut semnificativ in acest an.
Chiar daca primul trimestru din 2021 a fost vizibil afectat din punct de vedere al cererilor, volumul tranzactiilor s-a dublat fata de anul precedent si a aparut o concurenta acerba pe aceasta nisa, in special pentru proprietatile premium din cele mai exclusiviste statiuni montane din lume.
Poate ca este greu de crezut ca Romania sa ajunga vreodata in topul destinatiilor de schi din Europa, dar statiunile montane romanesti au un potential de dezvoltare ridicat si ar putea atrage investitori in urmatorii ani. Totusi, pentru ca acest gen de activ alternativ sa devina atragator si pentru investitori institutionali, nu doar pentru cei individuali, statiunile montane din Romania ar trebui sa atraga un numar semnificativ de turisti straini, iar acest lucru depinde in mare masura de investitiile publice facute in promovarea si dezvoltarea zonelor cu potential turistic din tara.
Din punct de vedere al motivatiei, 80% dintre respondentii cu bugete sub 1 milion de euro fac achizitia de proprietati montane pentru fi inchiriate, in timp ce pentru restul de 20% cu bugete in acest prag, folosesc imobilele pentru a locui in ele sau pentru scop personal.
Proximitatea fata de partie si fata de cluburi si restaurante si disponibilitatea atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna se afla in topul motivelor pentru care cumparatorii prefera imobilele in statiunile montane.
Printre alte motive pentru care cumparatorii aleg aceste zone pentru a-si cumpara imobile sunt:
- Potentialul turistic si de business – Un oras ca Brasov, de exemplu, este in plina dezvoltare. Companii importante si multinationale iau in considerare amplasarea sediilor in zona, astfel si nivelul de trai creste. De asemenea, obiectivele turistice atrag vizitatori, astfel ca pretul de vanzare si cel al chiriilor, dar si randamentul creste in timp, gradul de ocupare fiind din ce in ce mai mare.
- Aerul mai curat, orasul mai ingrijit si privelistea atat de importanta in decizia achizitionarii unui apartament – Este de la sine inteles ca locuirea intr-un oras montan determina o calitate mai buna a vietii – de la aerul curat care contribuie la o stare de sanatate imbunatatita si facilitatile de relaxare oferite (partii de ski, statiuni montane destinate iubitorilor de sporturi extreme, ape termale etc.) pana la privelistea pe care o ofera apartamentele disponibile in aproape orice zona a orasului, ce conteaza pentru mai mult de 98% dintre cumparatori.
- Accesul facil catre destinatii turistice – distanta din oras pana la statiunile turistice este desigur una foarte scurta, astfel ca majoritatea cumparatorilor considera un avantaj faptul ca nu mai trebuie sa isi achizitioneze cazare, ci pot veni direct acasa dupa o zi petrecuta pe partie.
- Nu in ultimul rand, se considera pe buna dreptate ca locuitorii zonelor montane sunt mai putin stresati fata de cei din metropole sau capitale, astfel se explica trendul celor care isi cauta proprietati la tara sau in zone cu mai putina poluare si trafic.
Exista un singur dezavantaj: de la an la an sezonul de ski se ingusteaza (in special la inaltimile mai joase): Muntii din Romania sunt mai josi decat fratii lor din centrul Europei, alpii. Motivul este clar: incalzirea climei. Va invit sa activati notificarile la finalul acestui video pentru live-uri viitoare in care vom reveni cu solutii si inovatii care sa scada emisiile de carbon si sa ne ajute astfel si in anii urmatori sa avem zapada.
Dacă ești interesat de proprietăți la munte, descoperă ansamblul rezidențial Green Future Sinaia unde poți programa o vizionare, iar colegii noștri îți vor oferi toate detaliile de care ai nevoie pentru a lua decizia.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
TVA 5% la locuinte pana in 140.000 €. Cum se aplica?
Vesti bune pentru cei care asteptau publicarea acestei legi! Incepand cu 1 ianuarie 2021, TVA 5% se aplica la locuinte pana in 140.000 €. Noua…
Cati bani faci din investitii imobiliare?
Ca sa poti raspunde la intrebarea Cati bani faci din investitii imobiliare, trebuie sa te gandesti in primul rand la modalitatile prin care poti investi.…
TVA-ul de 5% pe intelesul tuturor
TVA-ul de 5% a fost si este un subiect foarte dezbatut in ultima vreme. Haideti sa vedem de unde pleaca, cum a ajuns aici si…