Victoria lui Biden si piata imobiliara
nov. 2020
America are un nou presedinte, iar masurile sociale pe care le prevede programul lui Joe Biden va impacta si piata imobiliare in SUA. Daca numirea sa in functie va avea ecouri si in piata imobiliara autohtona, nu ramane decat sa descoperim impreuna in acest articol.
Pentru inceput vom trece in revista masurile care au deja un echivalent in Romania.
Housing mai accesibil
Biden vrea sa implementeze un plan de housing de 650 miliarde de dolari pentru a face locuintele mai accesibile pentru americanii de rand. Cei care-si cumpara prima data o locuinta vor putea accesa un credit de pana la 15.000 de dolari. Pretul mediu al unei locuinte era de 350.000 de dolari in septembrie.
Printre categoriile care pot accesa aceste fonduri se numara profesorii, pompierii, politistii si alti lucratori in serviciile publice si nationale, cu mentiunea ca acestia se pot muta doar in cartiere low income (in care venitul mediu este mai mic) sau in comunitati in care preturile sunt mai piperate, in asa fel incat sa se diversifice profilul celor care locuiesc in acel cartier. Biden doreste sa adreseze si discriminarea rasiala in piata imobiliara astfel incat rata de home ownership sa creasca si pentru comunitatile afro-americane.
Si in Romania exista un astfel de proiect de lege care se afla pe masa Camerei Deputatilor. Este vorba despre Fondul de Solidaritate „Locuinte pentru tinerii romani”. Tinerii casatoriti vor beneficia de plata avansului de pana la 15% din valoarea locuintei, dar nu mai mult de 15.000 de euro, la cumpararea acesteia. Vor avea prioritate cuplurile de medici, profesori, zootehnisti, agronomi, absolventi de teologie care se muta la sate, precum si cuplurile cu copii. Fondurile vor veni de la dezvoltatorii cu profitul brut de peste 1 milion de lei, care vor dona 1% din aceste profituri.
Vouchere pentru chiriasi
Un alt program, inspirat de programele implementate in Europa de Nord-Vest sunt Voucherele pentru chiriasi in asa fel incat chiria sa nu depaseasca 30% din veniturile lor. Aceste vouchere existau dinainte, dar foarte multe familii eligibile nu ajungeau sa beneficieze de ele. Biden vrea ca aceste vouchere sa ajunga la 17 milioane de familii cu venituri mici.
Exista si in Romania un astfel de program, propus de Guvernul PSD, dar implementat cu foarte multa birocratie, asadar aproape inutilizabil.
Cu Biden ca presedinte, America promite mai multa stabilitate politica, economica si sanitara. Iar in masura in care aceasta stabilitate se resimte la nivel geopolitic si pentru Europa, asadar inclusiv pentru Romania, inseamna ca acea nevoie de normalitate si de stabilitate se intrezareste la orizont.
Haideti sa vedem si care sunt masurile care pot avea ecou asupra pietei imobiliare din Romania.
Masuri „verzi”
Mergand mai departe, o masura prioritara pentru noul Presedinte al US este aducerea Americii inapoi in Acordul de la Paris care propune un set de masuri si o viziune comuna pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel mondial si inversarea schimbarilor climatice. Donald Trump dorea sa scoata America din acest tratat. Ce va insemna acest lucru pentru UE si pentru Romania? Va insemna ca in urmatorii ani tot mai multe masuri green vor fi luate la nivel mondial, inclusiv pentru segmentul constructiilor.
O masura este deja in lucru: in urmatorii ani vor fi interzise centralele termice de apartament. Altele vor veni, ceea ce inseamna ca proprietatilor si proiectelor in lucru care au facilitati green le va creste valoarea in urmatorul deceniu. Dintre facilitatile curente cel mai cunoscute, amintim panourile solare sau electrocasnicele eficiente energetic.
Stoparea pandemiei
O a patra masura a noului presedinte, Prioritatea Numarul 1, este a scapa de pandemia de Covid-19. Daca vechiul presedinte minimiza efectele pandemiei in discursul sau public, ba chiar incita la nerespectarea normelor sanitare, noul presedinte are o alta abordare, mai pragmatica si probabil mai eficienta in lupta cu acest virus.
Chiar zilele trecute a aparut si vestea unui vaccin ce a trecut cu succes o noua faza de testare si va incepe sa fie produs in masa in urmatoarea perioada. Vaccinul apartine companiei americane Pfitzer si companiei germane BioNTech.
Ce legatura are acest lucru cu imobiliarele, va intrebati? Oamenii au incredere sa ia decizii pentru viitor cat timp au incredere in acel viitor. Lipsa de viziune pe termen lung ii opreste pe multi oameni sa faca pasi importanti, cum ar fi investitia intr-o locuinta. Deja s-a vazut la bursa impactul: o crestere consistenta pe toate bursele lumii. Piata imobiliara e mai lenta si cresterea se va vedea in timp, dar previziunile sunt bune.