La ce sa fii atent cand SEMNEZI CONTRACTUL FINAL pentru o proprietate?
mai 2020
A venit si momentul asteptat al CONTRACTULUI FINAL.
Am vorbit pe rand despre:
- Primul si cel mai important pas → DECIDE-TE CE VREI
- Al doilea pas in achizitiile imobiliare → CAUTA SI ALEGE EFICIENT
- Al treilea pas, ANTECONTRACTUL si la ce trebuie sa fii atent cand il semnezi
- Al patrulea pas, RECEPTIA.
Astazi este pasul final al calatoriei noastre in procesul de achizitie.
Sau nu :D… Pentru ca mai sunt cateva responsabilitati de intreprins post-semnare Contract final, deci post cumparare, dar pe care le vom trata in episodul urmator.
Asadar, ai fost invitat la semnare. Ce ai de facut?
Care sunt pasii si la ce sa fii atent cand SEMNEZI CONTRACTUL FINAL?
- GARANTIILE POST-VANZARE – cere sa iti fie mentionate in contract
Vei salva timp si bani daca vei avea aceste mentiuni facute in contractul de vanzare. Roaga sa fie mentionate si companiile subcontractante care ofera garantii pe lucrarile facute in cadrul proiectului.
Dezvoltatorul este oricum obligat de Codul Civil si Legea 10/1995 sa ofere garantii chiar daca acestea nu sunt mentionate in contract. Insa date mai clare in acest sens impreuna cu persoane de contact in cadrul companiilor responsabile iti vor salva timp si energie, daca va aparea o problema.
- Intreaba ce costuri survin post-vânzare
Multe proiecte ascund in spatele unei promotii atragatoare costuri imense care te incarca post-vanzare, cum ar fi taxe de mentenanta, costuri de racordare la utilitati, “fee-uri” de management ale ansamblului. Este dreptul lor sa le ceara (mai putin costurile de racordare la utilitati, care in mod normal ar trebui finalizate la cheie), dar si dreptul tau sa le accepti sau nu.
- EXTRASUL DE CARTE FUNCIARA A PROPRIETATII – CERE notarului sa ti-l arate
Si asigura-te ca acesta sa fie liber de sarcini
- DOSARUL CONTRACTULUI DE VANZARE – trebuie sa contina urmatoarele:
-
- Intabularea si cadastrul proprietatii
- Extras de carte funciara autentic
- Garantiile si documentatiile echipamentelor din locuinta (centrala termica, aer conditionat, usi, obiecte sanitare, instalatii)
- Contractele cu furnizorii de utilitati (apa, energie electrica, gaz, telecomunicatii)
- Certificat energetic
- Chei de acces (intrare locuinta, intrare bloc, interfon, parcare, boxa)
- Telecomenzi si termostate (aer conditionat si centrala termica)
- Facturile si dovezile tuturor platilor
- Optional: Contractul de finantare (daca vei cumpara printr-un credit)
- MANUALUL DE UTILIZARE A LOCUINTEI
Care sa contina lucrurile de baza despre care trebuie sa stii pentru a te bucura in liniste de noua ta locuinta sau de noua ta investitie.
Acesta poate fi fie in format print, fie electronic
- VERIFICA DRAFTUL DE CONTRACT FINAL înainte de intalnirea pentru semnare
Daca va exista o clauza pe care nu o intelegi, poti cere clarificari si, in plus, daca exista puncte pe care nu le poti accepta, le poti negocia in avans cu consultantul tau, fara presiunea timpului
-
- Vei castiga enorm de mult timp daca vei avea totul pregatit pentru semnare cand ajungi in fata notarului, fara negocieri suplimentare
- DACA VEI CUMPARA CU FINANTARE (credit), cere consultantului tau financiar sa iti prezinte toate costurile finantarii
Acestea, de regula, sunt urmatoarele:
-
- Rata lunara efectiva (cuprinzand principalul de rambursat din creditul efectiv, dobanda si costurile aditionale)
- Dobanda anuala (fixa sau variabila in functie de indicii IRCC, EURIBOR sau LIBOR)
- Costuri aditionale: comisioane de administrare, comisioane la Fondul de Garantare (daca este vorba de programul Prima Casa)
- Diferente de curs valutar –» acorda ATENTIE acestui cost si negociaza cursul in prealabil cu banca sau cu dezvoltatorul
- Daca exista, rate blocate sub forma de provizioane (3 astfel de rate in cazul programului O Familie, O Casa)
- De asemenea, roaga-ti consultantul sa iti prezinte scenariul in care indicii in baza carora se calculeaza dobanda variabila ar creste si, astfel la cat iti va creste rata lunara efectiva. Urmareste apoi stirile macroeconomice si pregateste-te din timp daca Banca Nationala sau alte institutii care controleaza acesti indici anunta o majurare a acestora
- ASIGURA-TE CA PLATESTI ONORARIUL CORECT notarului
Onorariul corect este cel publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, Nr. 133/22.II.2011. Il gasiti, mai simplu aici: http://www.luju.ro/static/attachments/article/1091/MO%200133%20onorarii%20notari.pdf , iar informatiile care vă interesează sunt la pagina 29. Asigura-te ca notarul tau percepe aceste onorarii si ca nu isi adauga sume suplimentare.
Exista si reducere fata de aceste onorarii. Dacă veti cumpara prin programul Prima Casa, reducerea este de 30%. Avocatii au suplimentar o reducere de 15%, magistratii de 30%, iar notarii de 90% din onorariu. Nu uitati sa cereti reducerile daca sunteti intr-una dintre aceste categorii.
Pe langa onorariul notarului, la contractul final se plateste o taxa de intabulare de 0,15% pentru persoanele fizice si de 0,5% pentru persoanele juridice. Toate aceste onorarii se aplica la pretul de vanzare daca acesta depaseste grila aprobata de Camera Notarilor Publici. Dacă pretul de vanzare este sub grila, atunci se vor aplica pretului din această grila.
Daca semnezi printr-o procura, atunci suplimentar survine un cost de verificare al procurii de 15 lei, plus TVA, si un cost de legalizare al unei copii de 5 lei, plus TVA / pagina. Daca exista si o conventie matrimoniala, atunci se adauga un cost de 15 lei, plus TVA, de verificare a acesteia. Toate aceste verificari se platesc si la antecontract și la contractul final.
Costurile notariale de la contractul final impreuna cu cele survenite pana la acel moment (antecontract, acte aditionale) ar trebui sa insumeze maxim 2% din pretul de vanzare.
Apeleaza-ne cu incredere pentru orice intrebari. In aceasta perioada, oferim consultanta gratuita persoanelor fizice care au nevoie de un sfat pe teme imobiliare. Suna-ne la 0727.722.222 sau intra direct pe www.old.old.theconcept.ro si completeaza un formular astfel incat sa fii contactat de colegii mei.
Acest material a fost realizat de compania de vanzari si consultanta imobiliara, The Concept.
Orice distribuire a acestui material rugam sa fie facuta cu numirea sursei: www.old.old.theconcept.ro
#welovesales #weloverealestate #theconcept
14.05.2020 Daniel Tudor