Cum sa investesti 50.000 euro in imobiliare?
Cum sa investesti 50.000 euro in imobiliare?
feb. 2021
Sa presupunem ca dispui de 50.000 euro pe care vrei sa-i investesti. Ai optiunea sa ii folosesti doar pe acestia, sau sa te deschizi si catre o finantare pentru o suma suplimentara. Daca am pune acesti 50.000 euro la un credit cu 25% avans, ar insemna ca poti sa ajungi la o suma totala disponibila pentru investitii de 200.000 euro.
Desigur, daca alegi a doua varianta, trebuie sa studiezi daca esti eligibil pentru un credit. Ca sa fie mai rapid, iti recomand sa discuti cu un broker financiar.
Cum investesti daca mergi doar cu 50.000 euro, fara credit suplimentar?
Daca mergi doar cu 50.000 Euro fara credit suplimentar, depinde in ce oras si in ce tara vrei sa investesti, dar optiunile in Europa nu sunt foarte multe.
Daca ne referim la Romania, in locatii bune in orasele mari este putin probabil sa gasesti variante de calitate, va trebui sa te orientezi deci catre zonele limitrofe oraselor sau catre zonele rurale.
Iti recomandam sa te orientezi catre orasele mari sau catre zonele periurbane ale acestora, pentru ca privind pe un orizont pe termen lung, cresterea economica si capacitatea acestora de a atrage populatie noua vor creste valoarea imobilului tau.
Poti merge pe un studio dublu intr-un proiect nou construit (care, desi este mai mic ca suprafata decat un 2 camere, este perceput totusi ca un apartament de 2 camere) sau, daca gasesti imobile mai vechi dar bine intretinute, poti probabil sa te intinzi la un 2 camere normal.
Dupa ce vei semna contractul final, vei avea de ales intre doua optiuni:
1.Sa il inchiriezi
Va trebui sa il mobilezi inainte, deci pastreaza-ti un 10% din suma si pentru acest scop. Randamentele difera in functie de zona, dar daca scoti 5% anual net, in acest moment este bine.
2. Sa il revinzi.
Evident, ideal e sa faci asta dupa ce i-a crescut valoarea si ca sa fii sigur de asta, iti recomand mai multe optiuni:
A. Cumpara in Pre-Sales
Cumpara la startul constructiei si al vanzarilor si revinde la finalizarea acesteia. De regula, intr-o piata cu crestere normala, castigul intre cele doua momente este de minim 10-15%.
B. Cumpara imobile stresate
Cumpara de la proprietari cu probleme, de orice fel (financiare, familiale etc). Daca dai peste astfel de oportunitati, castigul la revanzare ar trebui sa fie de minim 20%.
C. Cumpara, renoveaza, revinde.
Este vorba de imobile care au nevoie de reparatii si din acest motiv proprietarii le vand la discount.
Implica mai multa munca din partea ta, pentru ca presupune sa conduci un mic santier. Dar poti avea castiguri bune. Pentru maximizare, poti sa mai adaugi un pas intermediar de schimbare a destinatiei. De exemplu, daca gasesti un studio sau 2 camere la parterul unui bloc, poti incerca sa il renovezi si sa il transformi in spatiu comercial, crescandu-i astfel valoarea.
Cum investesti daca iti iei credit si dispui de 200.000 euro?
Pentru 200.000 euro, cu diferenta de 150.000 euro obtinuta prin credit, este relativ simplu pentru ca practic scalezi pentru toate cazurile de mai sus. Poti cumpara in pre-sales, poti alege sa investesti in imobile stresate, sau poti sa cumperi, sa renovezi si sa revinzi. Doar ca de aceasta data vei avea mai multe variante din care sa alegi: 2 camere, 3 camere, 4 camere, un mix de mai multe apartamente. Principiile sunt insa aceleasi.
In ambele variante, atat 50.000 euro, cat si 200.000 euro, te poti orienta si catre alte tipuri de proprietati. De exemplu: terenuri sau spatii comerciale.
Iti recomandam, cand o faci, sa te uiti la locatii care indeplinesc unul sau mai multe din urmatoarele 3 criterii:
- Sa aiba potential de crestere economica pe termen mediu si lung
- Sa atraga populatie noua
- Sa se afle in apropierea unui proiect major de infrastructura existent sau potential (metrou, tren, aeroport, autostrada etc.)
Scrie-ne in social media daca vrei sa iti mai multe informatii despre cum sa faci un mix investitional in cazul in care apelezi la un credit. Ne gasesti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok. Vom raspunde cu placere.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
Cele mai mari 5 greseli pe care le fac vanzatorii
In orice domeniu exista vanzatori buni si vanzatori slabi. In acest articol vom vorbi despre greselile pe care le-am identificat in 10 ani de experienta…
Prețul mediu real al locuințelor în România a scăzut cu 11.3% comparativ cu 2014
Conform studiului de piață trimestrial al The Concept – Analiza pieței rezidențiale din România în T1 2023, prețul mediu al locuințelor în România a scăzut…
Workation - Un mod nou de a combina lucrul cu relaxarea și un posibil beneficiu pentru cei care lucrează în imobiliare
În ultimii ani, conceptul de „workation” a devenit din ce în ce mai popular, transformând felul în care oamenii văd munca și vacanțele. Această tendință…