Ce s-a schimbat pe harta rezidentiala a Romaniei in ultimii 30 de ani?
Ce s-a schimbat pe harta rezidentiala a Romaniei in ultimii 30 de ani?
dec. 2021
Aproape 68.000 de locuinte noi au fost date in folosinta in 2020 la nivelul intregii tari, arata datele disponibile pe platforma tempo a INS sunt incluse atat proiectele din fonduri publice, cat si cele din fonduri private.
Concluzia este ca doar 14 judete au crescut rezidential in ultimele trei decenii, iar avans de peste 100%, raportand anul 2020 la 1990, s-a inregistrat doar in sase judete – Brasov, Cluj, Constanta, Ilfov, Sibiu si Timis, la care se adauga Bucurestiul.
Astfel, acolo unde se face business si unde investitorii sunt interesati sa construiasca, romanii vor sa traiasca, sa-si gaseasca locuri de munca si sa intemeieze familii.
Urmarind doar evolutia din ultimul deceniu, numarul de locuinte livrate anual in fiecare judet al tarii si cresterile spectaculoase din unele judete, precum Brasov (plus 139%), Sibiu (plus 101%) sau Timis ( plus 223% ) indica atat gradul de dezvoltare rezidentiala, economica si sociala, cat si apetitul pentru locuire al oamenilor.
Pe de alta parte, judete precum Vrancea (minus 50%), Suceava (minus 52%), Neamt (minus 51%), unde scaderile numarului de locuinte livrate anual depasesc 50%, indica o tendinta de depopulare a Moldovei, lasand insa loc unor exceptii, precum Bacau (plus 12%) unde poți găsi proiectul Avanera Bacău sau Iași (plus 8%).
Moldova este vazuta drept una dintre cele mai sarace regiuni ale tarii, de care investitorii s-au tot ferit, in lipsa unde infrastructuri care sa sprijine dezvoltarea business-urilor. Despre autostrada Moldovei, care sa lege aceasta regiune de Bucuresti, se vorbeste de ani intregi, insa pana acum lucrarile au tot ramas in stand-by. Scaderi de peste 50% ale efectivului de locuinte livrate in 2020 comparativ cu 2010 se remarca insa si in judetele Caras-Severin sau Teleorman.
Per total, in 16 judete din tara s-au livrat mai multe locuinte in 2020 fata de 2010, restul raportand scaderi, potrivit datelor centralizate de ZF de la Institutul National de Statistica. In Bucuresti, numarul a crescut de cinci ori.
Anii 2007, 2008, 2009 au fost cei mai buni ani din punct de vedere al dezvoltarii rezidentiale in Romania, culminand insa cu criza economica, ce a pus capat proiectelor de amploare. Din 2013-2014, piata a reinceput sa intre pe trendul ascendent.
Mai avem un indicator interesant: Ritmul de dezvoltare anual din ultimii ani si in ceea ce priveste cele mai mari orase se remarca diferente. Ritmul in care s-au dezvoltat rezidential cele mai „puternice“ orase din Romania din punct de vedere economic in ultimii ani este inegal, dupa cum reiese din analiza celor mai recente informatii publicate de institutului National de statistica. Astfel, daca in Bucuresti si Constanta au fost livrate anul trecut mai multe locuinte decat in 2019, orase precum Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara au inregistrat scaderi. Pentru Constanta, cele 1.217 case si apartamente terminate in 2020 reprezinta un avans de 13% fata de anul precedent si o revenire pe plus, dupa ce in 2019 totalul livrarilor scazuse considerabil.
In Bucuresti, pe de alta parte, numarul de locuinte livrate a ajuns in 2020 la 13.821, trecand astfel pentru prima data de 10.000. Cresterea este de 60% comparativ cu 2019, cand fusese stabilit tot un record pana la acel moment, cu peste 8.600 de livrari. Pentru prima data, Bucurestiul a devenit scena unui numar atat de mare de case si apartamente, dezvoltatorii fiind impulsionati de contextul pandemic sa grabeasca proiectele incepute deja, de teama ca vor ramane cu blocurile si casele nevandute. Iată câteva dintre ansamblurile rezidențiale din București unde poți găsi următoarea ta locuință de vis.
Informatiile sunt preluate pe baza studiului realizat de ZF pe baza datelor de la INSSE.
Vezi și alte articole
și informează-te de la experții noștri în domeniu.
TVA 5% - Cum raspundem la noile provocari?
Iata-ne asadar in 2021. Cum inchideam anul cu foarte mult entuziasm, iata ca il deschidem cu un entuziasm putin mai retinut, pentru ca intre timp…
Ground, middle or upper floor. Which one to choose?
Choosing an apartment is an important decision, and in order to make the right choice you need to keep in mind a few tips. Here…
Tendintele pietei imobiliare in trimestrul III 2021
Este necesar sa fim la curent cu tendintele pietei imobiliare rezidentiale in fiecare trimestru al anului, asadar va invit sa discutam impreuna despre cum au…