Profit.ro

Daniel Tudor, CEO The Concept: Ne vom confrunta cu o creștere de piață cum am văzut în perioada 2004-2008. Vine un val de investitori

și discută cu unul dintre consultanții noștri care îți vor oferi proiectul potrivit nevoilor tale

Daniel Tudor, CEO The Concept: Ne vom confrunta cu o creștere de piață ca în perioada 2004-2008.

apr. 2023

Daniel Tudor, CEO-ul agenției imobiliare The Concept, se așteaptă ca, după ce va trece această perioadă de criză, să asistăm la un „boom de achiziții” pe piața imobiliară locală. Momentan, este o situație de analiză atât din partea cumpărătorilor, cât și a dezvoltatorilor imobiliari.

„Trebuie să ne uităm totuși că orice credit imobiliar pe care îl faci are o perioadă de 30 de ani în medie și, în cei 30 de ani, prinzi de regulă cam 3 cicluri economice. Astfel, chiar dacă vei cumpăra un credit într-o perioadă în care dobânzile sunt jos, cu siguranță vei avea momente în cei 30 de ani când dobânzile sunt sus. Chiar dacă ai face achiziția acum sau mai târziu tot o să trăiești aceste momente”, afirmă acesta.

În momentul de față însă, în cele mai multe dintre cazuri, continuă el, este mai avantajos să stai în chirie pe termen foarte scurt. „Dar dacă ne uităm că totuși fiecare ciclu economic are o perioadă cam de 2, 3, maxim 4 ani de tumult, atunci poate fi un moment foarte bun să cumperi acum pentru că găsești oportunități, găsești încă proiecte la prețuri ok. Ne așteptăm ca, după ce această perioadă se va termina, să avem o explozie pe piață imobiliară în ceea ce privește vânzările. Nu este deloc devreme să începi să investești acum pentru că sunt încă sunt beneficii multiple, inclusiv TVA-ul de 5% pentru mulți. Mai sunt 2 luni până la finalul anului și încă avem legislația veche în vigoare în materie de TVA. Încă se poate cumpăra cu TVA de 5% și simțim o ușoară efervescență în creștere aici. Dar, cred că deocamdată, nu-și dau seama oamenii că de la 1 ianuarie 2023 nu vor mai putea cumpăra cu TVA de 5% și vor realiza acum în ultimele săptămâni și vor începe să ia cu asalt ce opțiuni mai sunt încă disponibile”, mai spune el.

Locațiile bune își păstrează valoarea și, dacă alegi să cumperi imobiliare într-un mod inteligent și bazându-te pe informații corecte, atunci poți face o investiție foarte bună”, adaugă CEO-ul The Concept. În rest, continuă Daniel Tudor, este o situație de analiză atât din partea cumpărătorilor, cât și a dezvoltatorilor imobiliari. „După ce încrederea oamenilor în economie va reveni, ne vom confrunta cu o creștere de piață cum am văzut în perioada 2004-2008”, mai spune acesta.

Daniel Tudor adaugă și că este un moment în care cine se simte stăpân pe a investi nu are nicio problemă să o facă acum, pentru că știe ca investește pe termen lung și că o să mai treacă prin astfel de momente. Dar cine este însă la început și își pune ultimii lui bani într-o achiziție, vrea să se documenteze mai bine, să mai aștepte, să mai analizeze. „Vine un val de investitori în piață care cumpără nu cu scopul de a locui, ci de a le conserva, de a le închiria. Pe măsură ce vom înainta în următoarele decenii, România va trece de la o piața de proprietari cum este acum la o piață cu tendința de a deveni piață de chirii. Suntem cam la începutul acestei perioade. Investitorii își dau seama că România va ajunge acolo. Mă aștept să vad din ce în ce mai mulți investitori de pachete, de la 5-10 unități în sus”, precizează CEO-ul The Concept.

Vezi și alte articole

și informează-te de la experții noștri în domeniu.

Intră în contact cu noi

Te rugăm să completezi numele
Te rugăm să introduci un număr valid de telefon
Trebuie să fii de acord cu prelucrarea datelor personale
Procesăm mesajul tău

Totul este în regulă

Mesajul tău a fost trimis!