Imobiliarele la un an de la pandemie
mart. 2021
Spuneam acum un an ca era un moment bun sa investesti in imobiliare pentru ca puteai gasi oportunitati. Nu numai cumparatorii erau speriati, ci si vanzatorii, asa ca puteai sa iti negociezi conditii bune sau chiar sa beneficiezi de ceva promotii.
Tot acum un an spuneam ca se prefigureaza un viitor bun pentru piata de locuinte, componenta a pietei imobiliare, pentru ca o data retrasi in case oamenii isi vor da seama ca au nevoie de niste lucruri mai mult sau mai putin noi, cum ar fi o suprafata mai mare interioara, o terasa sau o gradina mai mare, un spatiu cu destinatie de birou.
La un an distanta, se pare ca am avut dreptate. Mai departe vom trece in revista ce s-a intamplat in imobiliare intr-un an de la startul pandemiei.
1. Piata de locuinte a crescut, atat ca volum de tranzactii, cat si ca nivel de pret mediu
Cresterea pretului mediu in general in RO a fost in jurul a 5%, o cifra corecta cu cateva procente peste rata inflatiei, suficient cat sa merite sa iti plasezi banii si sa nu pierzi tinandu-i pe toti cash.
2. Cererea pentru case s-a triplat, intr-adevar, insa de la un nivel mic anterior pandemiei
La nivel potential majoritatea romanilor si-ar dori sa locuiasca la casa, cererea reala este insa in continuare mica in comparatie cu cererea pentru apartamente, din multiple cauze pe care le-am tratat in articole trecute. O alternativa buna la case sunt si apartamentele cu gradina.
3. A aparut o noua clasa de locuinte: locuinte cu birou
Impropriu spus ca a aparut pt ca ele existau si inainte, dar putini erau cu adevarat interesate de ele, de aici si stocul redus. Brusc, ele au devenit o necesitate pentru multi, asa-numitii brainworkers care petrec mare parte din timp la birou in fata unui laptop sau calculator. Unde s-a putut, fiecare si-a delimitat sau semi-delimitat un spatiu destinat unui birou, dar in multe cazuri nu a fost insa posibil. Oferta de astfel de apartamente a crescut in ultimul an.
4. Șantierele au continuat
La momentul publicarii aceestui articol, cifrele INS indica o crestere cu aproape 20% a lucrarilor de constructii in 2020, din totalul acestora constructiile noi crescand cu aproape 8%. Este un rezultat bun, care plaseaza din nou constructiile printre sectoarele cu aport pozitiv in economie.
5. Creditarea a continuat
Piata imobiliara merge mana in mana cu piata creditarii. Desi multi se asteptau ca BNR si bancile sa faca aproape imposibila creditarea, iata ca a fost tocmai invers. BNR a venit cu o serie de masuri de relaxare care au permis bancilor sa crediteze in continuare populatia si companiile, chiar cu conditii mai bune decat inainte de pandemie.
Celelalte piete componente ale pietei imobiliare, in speta piata comerciala (in care intra birourile, spatiile comerciale, industriala, hoteliera si de investitii), le vom trata intr-un cadru viitor, situatia fiind diferita pe fiecare dintre ele si dupa cum probabil stiti, unele dintre ele au si suferit.
Ne oprim aici cu un mesaj pozitiv: piata de locuinte nu numai ca a rezistat pandemiei, ci chiar a crescut. Daca va ganditi sa considerati o astfel de investitie, nu ezitati sa ne scrieti si va vom ajuta cu toata inima. Ne gasiti pe Facebook, LinkedIn, Youtube, Instagram si, mai nou, si pe Tik-Tok.